Svenskarnas teknik ska förlänga elbilarnas räckvidd med 25%

Insplorion är en av finalisterna i E-prize 2017.

Genom en ny sensor för att mäta batterier ska forskningsföretaget Insplorion i Göteborg förbättra batteriernas livslängd och elbilars räckvidd med upp till 25 procent.

Tillverkare av batterier och elbilar är medvetna om att en bättre diagnostik av batterierna kan förbättra batteriernas prestanda då dagens volto­metriska metoder inte ger en bra bild av batteriets laddningstillstånd och hälsa. Det gör att stora säkerhetsmarginaler byggs in för att undvika haveri, vilket är lika med explosion.

"I dag körs batterierna ibland för hårt och ibland utnyttjas de dåligt, man vet inte, för dagens teknik klarar inte av att mäta batteriets status särskilt bra", säger Insplorions vd Patrik Dahlqvist.

Insplorion

Gör: Batterisensor
Hemvist: Göteborg
Vd: Patrik Dahlqvist

Med Insplorions sensorer kan man mäta direkt i batteriets kemi, i realtid och få en mycket bättre bild, och därmed styra batteriet bättre.

Insplorions teknik används av forskare inom många områden, för att vidareutveckla solceller, detektera streptockockbakterier eller optimera katalysatorer.

Nu används sensorerna för utveckling, och har testats i kommersiellt tillverkade batterier, men målet är att de ska mäta i celler i varje batteripack i varje bil.

DET HÄR ÄR E-PRIZE:
Innovationkraften hos svenska företag flödar i spåren på den närmast explosiva utvecklingen på energiområdet med ny klimatsmart teknik. Här presenterar vi de 9 finalisterna i kategorierna förnybar energi, energi­effektivisering och hållbara transporter till E-prize, Sveriges största energipris som Veckans Affärer delar ut tillsammans med EON. Det är nionde året som vi belönar de allra smartaste svenska energiinnovationerna.

Jury:
Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världs­naturfonden, WWF
Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
Joakim Adgård, försäljningschef B2B, Eon
Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

RÖSTA!
Fram till E-prizefinalen den 11 oktober kan du rösta på din favorit till utmärkelsen "Folkets E-prize". Gå in på va.se/eprize och lägg din röst!

Varje dag presenterar vi en av våra 9 kandidater till E-Prize. Här kan du läsa mer om:
Swedish Box of Energy
Salt X
Againity
Ozonetech
Climacheck
SABO


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST