ANNONS

Experten om nya dataskyddslagen: ”För tidigt att slappna av”

Nästa år träder EU:s nya dataskyddsförordning i kraft. Här berättar experten Daniel Westman om de kompletterande svenska reglerna­ – och vikten av att hålla sig uppdaterad om den lagstiftning som är på gång.

EU:s nya dataskyddsförordning träder i kraft i maj 2018 och ersätter EU:s dataskyddsdirektiv och personuppgiftslagen. De nya dataskyddsreglerna är omfattande och i delar svårtolkade.

”Det finns en grundläggande kunskap ute i organisationerna men beredskapen är varierande. En del har kommit igång ordentligt med förberedelserna men det är ganska många svenska organisationer som överhuvudtaget inte har vaknat till”, säger Daniel Westman, expert med mångårig erfarenhet av dataskyddslagstiftningen.

Öppnar upp för nationella regler

Karnov Group

Karnov Group kombinerar juridisk expertis med innovativa verktyg för att ge våra kunder tillgång till exakt den information de behöver - när de behöver den. I vårt nätverk finns över 550 välrenommerade juridiska experter som återfinns på framträdande poster inom privat och offentlig sektor. Karnov Groups djupa ämneskunskap ligger till grund för våra rättsdatabaser och VJS, vår kvalificerade juridiska kursverksamhet.
Läs mer på www.karnovgroup.se
och www.vjs.se

EU-förordningen blir direkt tillämplig i alla medlemsländer, men öppnar även upp för särskilda nationella regler. Det innebär också att tillämpningen av dataskyddsreglerna på vissa punkter kommer att variera mellan medlemsländerna.

”En fullständig harmonisering kommer knappast att vara ett faktum i maj 2018. Det är svårt att bedöma i vilka fall det är tillåtet att ha nationella regler som kompletterar förordningen och när det bara är förordningen som ska gälla. Just nu pågår ett omfattande arbete med att ta fram kompletterande regler”, säger Daniel Westman och tillägger:

”Ett exempel på svensk lagstiftning är kamerabevakningslagen. Ett nytt förslag, som är anpassad till den kommande EU-regleringen, lades fram i somras.”

Viktigt med bra överblick

”De svenska reglerna är just nu under utveckling. Vi vet inte exakt hur förordningen kommer att hanteras i Sverige och det är med andra ord något som är föremål för förändring Det är viktigt att ha en bra överblick över vilka processer som pågår och vad som kan tänkas bli slutresultatet.”

Daniel Westmans rekommendation är att vara särskilt uppmärksam på de områden där de befintliga reglerna nu kommer att stramas upp, som till exempel rätten att behandla personuppgifter.

”En viktig nyhet är att förordningen saknar motsvarighet till den så kallade missbruksregeln i PUL som inneburit rätt fria tyglar för behandling av personuppgifter i ostrukturerad form, till exempel i löpande text.”

Inte bara en fråga för jurister och IT

Daniel Westman påtalar vikten av att göra dataskyddsfrågorna till en ledningsfråga.

”Ytterst finns risk för kraftiga sanktioner. För att undvika dessa krävs tydligt ledarskap och att olika yrkesgrupper involveras. Dataskydd är inte bara en fråga för jurister eller för IT-avdelningen.”

Här kan du läsa mer om den nya dataskyddslagstiftningen och vad den innebär för dig som HR-ansvarig, personuppgiftsansvarig och jurist.

För grund- och fördjupningskurser i ämnet med Daniel Westman, se VJS kursutbud


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ericssons aktie rusar på positiv rapport: ”Strategin biter”
  2. Tesla-aktien tappar – efter Elon Musks ‘pedofil’-tweet
  3. Efter ’pedofil’-tweeten: Nu ber Elon Musk om ursäkt för kommentar om grottdykare
  4. Gardell gör miljardklipp efter Ericssons starka rapport
  5. AR-bolagets aktie rusar på börsen när Spiltan gör intåg
  1. ’Genvägen’ till att bli mångmiljonär – franchisetagare för 7-Eleven, Pressbyrån och Burger King
  2. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”
  3. Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”
  4. På bara 3 år har Kylie Jenner byggt en förmögenhet på 900 miljoner dollar – snart är 20-åringen världens yngsta ’self-made’ dollarmiljardär
  5. Nu väntar nya rekordböter från EU för Googles Android-system

För dig som prenumerant