400 000 smartare lägenheter

Sabo är en av finalisterna i E-prize 2017.

Skåneinitiativet 2008 samlade 105 allmännyttiga bostadsföretag i hela Sverige bakom målet att spara energi. År 2015 hade man minskat med 17 procent, från 153 kWh per kvadratmeter och år 2007 till 127 kWh 2015. Det är nära målet som sattes till 20 procent för 2016, men för detta år finns inte data än.

Minskningen gäller 400 000 lägenheter, hälften av allmännyttan i hela Sverige från Trelleborgshem i söder till Kalixbostäder i norr.
I många fall har den minskningen skett ovanpå många års tidigare arbete med effektivisering.

Ser man i detalj vad som hänt 2007–2015 är det dramatiskt: användning av fossila bränslen, olja och gas, har minskat med 75 procent. Elvärme har minskat med cirka 60 procent och fastighetsel med 25 procent. Anslutningen till fjärrvärme har ökat medan värmeförbrukningen minskat.

Sabo

Gör: Energieffektiviserar 105 allmännyttiga bostadsbolag
Energichef: Therese Rydstedt

Organisationen Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, har hållit ihop projektet, men det är de olika företagen som gjort åtgärderna.
Exempel är nya styrsystem, injustering av värmesystem, vindsisolering, tryckstyrning av ventilation, vattenbesparing, närvarostyrning och led-ljus, modernisering av tvättstugor och fönsterbyten.

Bland de deltagande finns Karlstads Bostads AB som minskat sin energianvändning för hela beståndet, till stor del miljonprogram till 107 kWh/kvadratmeter – lägre än Boverkets byggregler för nya fastigheter i denna klimatzon, 110 kWh. KBAB har satt som mål att sänka ytterligare. Deras nybyggda bostäder håller 65 kWh.

DET HÄR ÄR E-PRIZE:
Innovationkraften hos svenska företag flödar i spåren på den närmast explosiva utvecklingen på energiområdet med ny klimatsmart teknik. Här presenterar vi de 9 finalisterna i kategorierna förnybar energi, energi­effektivisering och hållbara transporter till E-prize, Sveriges största energipris som Veckans Affärer delar ut tillsammans med EON. Det är nionde året som vi belönar de allra smartaste svenska energiinnovationerna.

Jury:
Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världs­naturfonden, WWF
Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
Joakim Adgård, försäljningschef B2B, Eon
Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

RÖSTA!
Fram till E-prizefinalen den 11 oktober kan du rösta på din favorit till utmärkelsen "Folkets E-prize". Gå in på va.se/eprize och lägg din röst!

Varje dag presenterar vi en av våra 9 kandidater till E-Prize. Här kan du läsa mer om:
Swedish Box of Energy
Salt X
Againity
Ozonetech
Climacheck


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST