Nu lämnar toppchefen i Ikea - och doldisen tar över

Ordföranden i Ikeas ägarstiftelse säger tack och hej.

Göran Grosskopf, som är ordförande för stiftelserna som äger Ikeakoncernen och styr över tiotals miljarder kronor, lämnar nu sina uppdrag. Han fortsätter som rådgivare till Kamprad-familjen och överlåter ordförandeposten till Johan Kuylenstierna, enligt uppgifter från Expressen.  

Stiftelserna det rör sig om är Imas Foundation som förvaltar ägarens kapital i form av utdelningar som gjorts från Ikea, välgörenhetsstiftelsen Ikea Foundation och Ingka Foundation – stiftelsen Ingvar Kamprad överförde ägandet av Ikeas moderbolag till på 80-talet.

"Jag har av personliga skäl valt att lämna mina uppdrag för stiftelserna i samband med årsstämman den 24 oktober. Det känns alltid tråkigt att lämna, men det känns samtidigt fantastiskt att få ha varit med i det här otroliga företaget", säger Göran Grosskopf i en intervju med Dagens Industri.

Enligt Göran Grosskopf ska hans efterträdare Johan Kuylenstierna vara bosatt i Luxemburg där han för närvarande är vd för egna bolaget Kuylenstierna & Skog SA.

Ingvar Kamprad förde sedan en lång tid tillbaka över ägandet av Ikea till stiftelserna men trots det har familjen fortfarande en stor roll – sönerna Jonas och Peter Kamprad sitter i de tre stiftelserna Göran Grosskopf nu hoppar av.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST