Fotograf: Philip Wiper

Här är Ikeas nästa superinnovation

Möbeljätten går nu i en ny riktning.

Ikea har börjat experimentera med produkter som ska ge människor en möjlighet att odla sina egna grödor i hemmet, enligt Business Insider Nordic.

Ikeas innovationslaboratorium, Space 10, har utformat en prototyp av en mini-farm för  inomhusodling, som med hjälp av ett jordbrukssystem gör det möjligt för grödor att växa på brickor under LED-belysning i en klimatstyrd låda.

Systemet gör att processen skyndas på och blir ungefär tre gånger snabbare än om man hade planterat utomhus. I och med den snabba takten använder även 90 procent mindre vatten för samma mängd växter som en traditionell odling.

Michael La Cour, VD för IKEA Food Services, sa i ett uttalande att Lokal, som innovationen heter, fortfarande behöver utvecklas ytterligare innan företaget bestämmer sig för att sälja det i butiker.

Space10-teamet arbetar nu med att skapa sensorer till de växande facken så att användarna kan spåra processen med hjälp av Google Home.

Guillaume Charny-Brunet, innovationschef på SPACE10, menar att innovationen ska bidra till möjligheten att odla mer näringsrik och hälsosam mat i städerna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST