Fotograf: Philip Wiper

Här är Ikeas nästa superinnovation

Möbeljätten går nu i en ny riktning.

Ikea har börjat experimentera med produkter som ska ge människor en möjlighet att odla sina egna grödor i hemmet, enligt Business Insider Nordic.

Ikeas innovationslaboratorium, Space 10, har utformat en prototyp av en mini-farm för  inomhusodling, som med hjälp av ett jordbrukssystem gör det möjligt för grödor att växa på brickor under LED-belysning i en klimatstyrd låda.

Systemet gör att processen skyndas på och blir ungefär tre gånger snabbare än om man hade planterat utomhus. I och med den snabba takten använder även 90 procent mindre vatten för samma mängd växter som en traditionell odling.

Michael La Cour, VD för IKEA Food Services, sa i ett uttalande att Lokal, som innovationen heter, fortfarande behöver utvecklas ytterligare innan företaget bestämmer sig för att sälja det i butiker.

Space10-teamet arbetar nu med att skapa sensorer till de växande facken så att användarna kan spåra processen med hjälp av Google Home.

Guillaume Charny-Brunet, innovationschef på SPACE10, menar att innovationen ska bidra till möjligheten att odla mer näringsrik och hälsosam mat i städerna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.