Behrang och Behrooz Gilanpour

Fixa fettet är värt miljarder

Ozonetech är en av finalisterna i E-prize 2017.

Värmen i frånluft från de flesta restaurangkök går oftast rakt ut i omgivningen. Den innehåller för mycket fett för att värmen ska kunna återvinnas.

Energin i dessa värmeutsläpp i hela EU är värd hundratals miljarder kronor, hävdar Ozonetech som ser en god möjlighet att ändra på saken.

I köpcentret Mall of Scandinavia i Solna finns 25 restauranger och där återvinns energin för att värma inluften. Det sparar flera miljoner kronor varje år, och bidrog också till att köpcentret blev först i Sverige som Green Building i näst högsta klassen, Excellent.

Ozonetech

Bolag: Ozonetech
Gör: Rening av
restaurangköksluft
Hemvist: Hägersten
Vd: Behrooz Gilanpour

Den smutsiga luften renas med ozon med Ozonetechs utrustning och system. Ozon är en förening av tre syreatomer som bryter ner fettpartiklar och andra organiska ämnen till koldioxid och vatten. Ozonet framställs från luftsyre med elektriska gnistor.
Dålig lukt tas bort, man behöver inte sota lika ofta, och brandrisken minskar.
"20–25 procent av alla bränder startar i köket", påpekar Ozonetechs vd Behrooz Gilanpour.

Ozonetech belönades i augusti 2017 med ett EU-sigill, Seal of Excellence, för ett EU-projekt med målet att sprida sin teknik.

Detta kvalitetscertifikat betyder att investerare kan lita på teknik och process och därför inte behöver göra egen analys för tekniken.

EU ställer från 2019 krav på värmeåtervinning från restauranger vilket ökar marknaden för Ozonetech och andra avfettningsmetoder.

DET HÄR ÄR E-PRIZE:
Innovationkraften hos svenska företag flödar i spåren på den närmast explosiva utvecklingen på energiområdet med ny klimatsmart teknik. Här presenterar vi de 9 finalisterna i kategorierna förnybar energi, energi­effektivisering och hållbara transporter till E-prize, Sveriges största energipris som Veckans Affärer delar ut tillsammans med EON. Det är nionde året som vi belönar de allra smartaste svenska energiinnovationerna.

Jury:
Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världs­naturfonden, WWF
Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
Joakim Adgård, försäljningschef B2B, Eon
Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

RÖSTA!
Fram till E-prizefinalen den 11 oktober kan du rösta på din favorit till utmärkelsen "Folkets E-prize". Gå in på va.se/eprize och lägg din röst!

Varje dag presenterar vi en av våra 9 kandidater till E-Prize. Här kan du läsa mer om:
Swedish Box of Energy
Salt X
Againity


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST