"Styckning av H&M kan rädda bolaget"

Stycka H&M! Kan det vara ett sätt att hjälpa den allt mer pressade klädjätten på börsen?

Det är SvD:s analytiker Peter Benson som i dagens tidning lanserar H&M som ett av de storbolag som kan stå på tur i den allt hetare klyvningstrenden på Stockholmsbörsen.

Om H&M skulle knoppa av bolagets nya koncept med Cos, Other Stories, Arket m fl skulle det bli ett separat tillväxtbolag med "nog över 20 miljarder i omsättning". Vd Karl-Johan Persson har nyligen flaggat för att H&M kan komma att lansera ett nytt koncept årligen framöver.

I det kvarstående renodlade H&M skulle ledningen bättre kunna fokusera på den nödvändiga digitala omställningen.

Att klyva och knoppa av delar av verksamheten som inte riktigt passar in i helheten är just nu en het trend bland storbolagen på Stockholmsbörsen.

SCA har nyligen delats i den mer tillväxtorienterade hygiendelen som nu heter Essity och den mer traditionella skogsindustridelen, SCA. Även Atlas Copco och Autoliv är just nu mitt uppe i en avknoppningsprocess, i syfte att bättre lyfta fram värde i bolagen.

H&M arrangerar i februari nästa år en efterlängtad kapitalmarknadsdag. Då, om inte förr, hoppas många att ledningen kommer med nya, drastiska strategigrepp.

LÄS MER: Zalando vs H&M – vilka vinner klädkampen?


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.