"Styckning av H&M kan rädda bolaget"

Stycka H&M! Kan det vara ett sätt att hjälpa den allt mer pressade klädjätten på börsen?

Det är SvD:s analytiker Peter Benson som i dagens tidning lanserar H&M som ett av de storbolag som kan stå på tur i den allt hetare klyvningstrenden på Stockholmsbörsen.

Om H&M skulle knoppa av bolagets nya koncept med Cos, Other Stories, Arket m fl skulle det bli ett separat tillväxtbolag med "nog över 20 miljarder i omsättning". Vd Karl-Johan Persson har nyligen flaggat för att H&M kan komma att lansera ett nytt koncept årligen framöver.

I det kvarstående renodlade H&M skulle ledningen bättre kunna fokusera på den nödvändiga digitala omställningen.

Att klyva och knoppa av delar av verksamheten som inte riktigt passar in i helheten är just nu en het trend bland storbolagen på Stockholmsbörsen.

SCA har nyligen delats i den mer tillväxtorienterade hygiendelen som nu heter Essity och den mer traditionella skogsindustridelen, SCA. Även Atlas Copco och Autoliv är just nu mitt uppe i en avknoppningsprocess, i syfte att bättre lyfta fram värde i bolagen.

H&M arrangerar i februari nästa år en efterlängtad kapitalmarknadsdag. Då, om inte förr, hoppas många att ledningen kommer med nya, drastiska strategigrepp.

LÄS MER: Zalando vs H&M – vilka vinner klädkampen?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST