Fotograf: Spotify press/TechCrunch/Flickr

Svenska techbolag ligger bäst till för att bli störst i Europa – enligt investerare

Spotify och Klarna håller på att växa ur kostymen som enhörningar. Nu hägrar värderingar på uppemot 50 miljarder dollar, enligt GP Bullhounds nya rapport.

Techfokuserade investmentbanken GP Bullhound har kommit ut med en ny rapport om europeiska techsektorn. Den anses vara något av en bibel för startup- och riskkapitalbolag.

Temat för årets rapport är ”Titaner av tech”. GP Bullhound går längre än begrepp som ”enhörningar, drakar och tiohörningar” och frågar sig vilka europeiska bolag som skulle kunna växa ikapp ”titanerna” Uber, Airbnb och Tesla – som värderas till tiotals miljarder dollar.

GP Bullhound använde sitt nätverk av investerare som fick besvara frågan: Vilka europeiska bolag har störst möjlighet att nå en värdering på 50 miljarder dollar? Svaren ger en fingervisning på Nordens dominans och Sveriges tätposition.

Svenska musikjätten Spotify kniper förstaplatsen och bankuppstickaren Klarna rankas som trea. På topplistan finns även finska Supercell och Unity som grundades i Danmark.

Trots att riskkapitalet inte flödar på samma sätt som i exempelvis Storbritannien, gör Norden störst avtryck med sin techscen med många globala spelare, enligt rapporten.

GP Bullhounds tillfrågade bedömer att ”ett företag sticker ut från mängden”: Spotify. I rapporten konstateras dock att Daniel Eks bolag måste höja sina intäkter rejält för att motivera en prislapp på 50 miljarder dollar – till mer än 12,3 miljarder dollar jämfört med dagens 3,2 miljarder dollar.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  4. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  5. Millennials flockas till cannabisaktier – nu kommer hajpen till Norden
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant