Ikea har precis köpt upp ett av världens mest innovativa företag

Efter AR-samarbetet med Apple flyttar den svenska möbeljätten fram sina digitala positioner ytterligare.

Den svenska möbeljätten Ikea har förvärvat TaskRabbit som står bakom en marknadsplats för tjänster. Enligt uppgifter till Recode kommer TaskRabbit agera som ett fristående dotterbolag inom Ikea och vd Stacy Brown-Philpot och de övriga anställda kommer att jobba kvar som vanligt.

Ikea har bekräftat till Financial Times att företaget är på väg att köpa den amerikanska startupen. Däremot är det oklart hur mycket Ikea betalar, men TaskRabbit har hittills dragit in cirka 50 miljoner dollar i riskkapital sedan grundandet för nio år sedan. Sannolikt rör det sig om ett av Ikeas hittills största förvärv.

Recode skriver att Ikea väntas bidra med kapital till TaskRabbit men även där saknas det konkreta siffror i dagsläget.

San Francisco-baserade TaskRabbit är en välkänd startup inom det som kallas gig-ekonomin och företaget matchar frilansarbetare med jobb. Det kan till exempel röra sig om att montera Ikea-möbler eller tjänster som flytthjälp och städning.

Förvärvet av TaskRabbit beskrivs av Recode som ett sätt för Ikea att stärka sitt digitala erbjudande till kunderna för att bättre kunna konkurrera med till exempel Amazon som i allt större utsträckning börjat satsa på hemprodukter och installationstjänster.

Ikea och TaskRabbit har sedan tidigare ett samarbete i Storbritannien kring just tjänster för montering av möbler. Även i USA och andra länder har plattformen marknadsfört att dess anslutna arbetare kan hjälpa till att montera Ikea-produkter.

TaskRabbit rankas av magasinet Fast Company som ett av världens mest innovativa företag 2017, tillsammans med bolag som Apple, Amazon, Google och Facebook.

Ikea rankades samtidigt nyligen som ett av Sveriges mest innovativa bolag.

Det är inte heller den svenska möbeljättens enda digitala satsning. Nyligen avslöjades att Ikea byggt en AR-app tillsammans med Apple som ska göra det möjligt för konsumenten att prova en möbel virtuellt hemifrån innan köp. 


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Experten efter Norwegians miljardsmäll: ”Klarar sig genom sommaren – men that’s about it”
  3. Facebook kallar anställda till krismöte
  4. Sålde sitt bolag till Facebook för 150 miljarder – nu vill han att du raderar ditt konto
  5. Tesla-svensken omkörd i batteriracet – av doldisbolag
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri
  3. Uppstickaren som vill kapa din boränta till 0,95% kan röra om rejält på marknaden, enligt SEB:s analytiker
  4. Köptipset: Aktien som avkastat 300% på 5 år ska upp ännu mer
  5. Gunhild Stordalen: "Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat"

SENASTE VA