Fotograf: Pixabay/AP

Här är Musks nya storslagna plan för att kolonisera Mars

Elon Musks rymdföretag SpaceX planerar att landa minst två fraktskepp på Mars 2022. Det är första steget för att kolonisera planeten med 1 miljon människor.

Vid en rymdkonferens i Australien uppgav Elon Musk att skeppen ska erbjuda försörjning för de första astronauter som förväntas anlända två år senare.

Sett till tidsaspekten är målet rätt ambitiöst och därför sade Elon Musk att man tänker börja bygga det första rymdskeppet redan i mitten på nästa år. För finansieringen står de uppdrag som SpaceX utför inom satellituppskjutningar och tjänster åt den internationella rymdstationen, ISS.

Elon Musk gav också detaljer kring de rymdskepp som ska skicka iväg människor till Mars. De kommer att färdas i en så kallad BFR eller "Big F--king Rocket", som kan hysa runt 100 personer utspridda på över 40 kabiner. I BFR-skeppen kommer det också att finnas stora mötesplatser och ett nöjessystem, enligt SpaceX-grundaren.

”Framtiden är väldigt mycket mer intressant och spännande om vi är en rymdfarande civilisation och multiplanet-varelser än om vi inte är det”, sade Musk i början av sin presentation.

”Jag kan inte tänka mig något mer spännande än att komma upp där bland stjärnorna.”

Under konferensen berättade Elon Musk även om planer på långdistansflyg runt jorden med raketer som idag driver SpaceX rymdskepp, skriver The Verge.

Under en videovisning presenterades olika flygrutter som inte tar längre än 30 minuter att genomföra.

Med hjälp av SpaceX framtida superraketer BFR, skulle flygresorna på jorden kunna ske till hastigheter på 27 000 kilometer i timmen. Dagens flygplan åker vanligtvis med en hastighet på 800 till 900 kilometer i timmen. De snabba flygen skulle kosta lika mycket som de för dagens ekonomiklass.

Men för närvarande är både raketen och rymdskeppet en teori. Elon Musk uppgav icke desto mindre att BFR ska börja göras till en realitet med planerad byggstart om senast sex månader.

Exempel på rutter som togs upp i videon och deras restid är:

  • Hongkong till Singapore på 22 minuter
  • London till Dubai eller New York på 29 minuter
  • Los Angeles till Toronto på 24 minuter

NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA

VA Karriär