Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT

Svensken som sparade Facebooks aktieägare 80 miljarder: "En fullkomlig seger"

Här är svensken som vann mot Facebook - och sparade in 80 miljarder.

Sjunde AP-fonden ledde en stämning mot Facebook för att stoppa huvudägaren Mark Zuckerbergs förslag att stämpla om aktierna, så att varje A- och B-aktie skulle ge två nya röstsvaga C-aktier.

Problemet för AP7 och övriga publika aktieägare är att Zuckerberg äger majoriteten av B-aktier som har tio röster mot en röst för varje A-aktie. Förslaget skulle urholka värdet på A-aktierna med drygt 80 miljarder kronor, enligt Richard Gröttheim, vd för AP7.

Därför stämde AP7 tillsammans med andra A-aktieägare Facebook vid en domstol i Delaware i maj 2016. Den dom som nu har kommit innebär att Facebook inte kan gå vidare med planen om att stämpla om aktierna.

”Det är fullkomlig seger och vi är väldigt stolta över att ha visat att denna form av företagsinflytande fungerar väl”, säger Richard Gröttheim till brittiska nyhetssajten IPE.

AP7 är en av de största aktieägarna i Facebook, vars A-aktier i bolaget värderas till 3,4 miljarder kronor. Zuckerbergs motiv till planen var att han och hans fru skulle kunna sälja huvuddelen av sina aktier för att bli filantroper.

”Om Mark Zuckerberg vill bli filantrop, så låt honom bli det. Men han ska inte tillåtas att behålla kontrollen över Facebook samtidigt som kan devaluerar värdet för övriga aktieägares aktier i bolaget”, säger Richard Gröttheim.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST