Fotograf: Stephan Savoia

Det här kan vara Musks bästa idé hittills

Musk bidrar med 15 miljoner dollar.

Idag finns 250 miljoner barn i världen som inte kan läsa, skriva eller räkna. Enligt Unesco saknas det 1,6 miljoner lärare, en siffra som troligen dubblas till 2030.

Det är i den utmaningen Elon Musk nu träder in.

Med en donation på 15 miljoner dollar stödjer han tävlingen Global Learning Xprize, som drivs av Xprize Foundation. Målet är att ge barn som saknar tillgång till utbildning baskunskaper som att läsa, skriva och räkna på 15 månader.

Förra veckan gick tävlingen in ett slutskede med fem finalister som vardera fick 1 miljon dollar för de program som de utvecklat. Tre av teamen kommer från USA, ett från Tanzania och ett från Indien. De har valts ut av en jury från de totalt 198 bidragen som ansökte till tävlingen.

Från och med november kommer de fem bidragen att fälttestas i Tanzania. Fälttesterna görs i samarbete med Unesco, World Food Prorgamme och regeringen i Tanzania. I runda slängar kommer 4000 barn i 150 byar i Tangaregionen få använda 8 000 läsplattor som Google donerat för att testa lösningarna under 15 månader.

När testperioden är över kommer teamet som uppnått de bästa resultaten vad gäller att läsa, skriva och räkna vinna priset på 10 miljoner dollar. Det vinnande bidraget kommer att presenteras i april 2019.

För alla lösningar gäller öppen källkod så att de i nästa steg kan spridas snabbt och enkelt över världen. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant