På bild Northvolts vd Peter Carlsson och Teslas Gigafactory. Fotograf: Northvolt Press, Wikimedia

Nu ska de bygga Tesla-svenskens batterifabrik - och här hamnar den?

Nya uppgifter om vart den enorma, hajpade batterifabriken hamnar i Sverige.

Projektbolaget Northvolt får hjälp för sina planer på en batterifabrik genom en investering från ABB på tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor.

Västerås är tillsammans med Skellefteå de två slutkandidaterna för Northvolts planerade fabrik, men med anledning av ABB:s investering hamnar fabriken förmodligen i Västerås, skriver Dagens Industri.

Staden är tillsammans med Skellefteå en av kandidaterna till fabriken. Det som tycks väga över till fördel för Västerås är att ABB har en stor verksamhet i staden. 

Northvolts vd Peter Carlsson avböjde att kommentera var fabriken kommer att hamna och sade till Di att man räknar med att kunna tillkännage platsen för den i oktober.

Pengarna som ABB plöjer ned i Northvolt är till för att hjälpa företaget med den initiala projektfasen. Northvolt siktar på att ha fabriken färdig 2020.

”Detta är det första av flera partnerskap vi ska presentera för att finansiera första av fasen av produktionen. Vi behöver finansiering på sammanlagt 80-100 miljoner euro för det”, sade Peter Carlsson.

Northvolt avser redan 2019 att ha en demonstrationslinje på plats där man kan optimera processer samt produkter.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.