Bolånefesten är över – nu kommer "skräckscenariot"

Är festen över?

Bolånefesten är över och nu börjar sannolikt resan tillbaka mot ett normalt ränteläge, enligt analyser från Dagens Industris experter.

”En normal ränta betraktas av alltför många som en skräckfilm med fantasyinslag. Men nu inleds faktiskt normaliseringsfasen”, skriver Henrik Mitelman. Han menar att ett normalt ränteläge är ett skräckscenario för många.

Han får medhåll i prognosen att boräntorna kommer stiga.

”Boräntorna har, efter att trendmässigt ha sjunkit sedan 1990-talet, i princip legat stilla i två år. Nästa steg är med största sannolikhet att de stiger” skriver Viktor Munkhammar – och menar att ”lånefesten är över”.

Det lär dock inte handla om en rejäl räntechock.

"Det globala inflationstrycket är och förblir begränsat när vi löntagare konkurrerar på en global marknad där robotar eller en app inte sällan gör oss obsoleta."

"Utan omfattande löneökningar brinner aldrig inflationsbrasor. Men räntetrenden vänder av andra skäl" skriver  Henrik Mitelman och pekar bland annat på att de globala skulderna nu är 250 procent av BNP, jämfört med 200 procent av BNP just innan finanskrisen för tio år sedan.

Och trots dagens ränteläge räknar bankerna med att bolånetagarna har sitt på det torra – även i tuffare tider. Om bankernas krav skulle komma att bli verklighet kan det innebära något av en levande mardröm för de flesta.

Enligt Finansinspektionen ska svenska hushåll klara av högre räntor, även om det kan komma att påverka konsumtionen negativt.

Här är räntekraven låntagarna ska klara av:

  • Danske Bank – 6 procent
  • Swedbank – 7 procent
  • SEB – 7 procent
  • SBAB – 7 procent
  • Handelsbanken – 7,5 procent
  • Nordea – 8 procent (som lägst, eller 5 års bunden ränta plus 3 procentenheter)

NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA

VA Karriär