”Vi kommer alla snart bli 120 år gamla – och det handlar inte om ett glas rödvin varje dag”

På horisonten finns att vi som människor snart bör kunna hålla oss friska till det att vi blir 100 år och leva fram till 120. Det skriver Gustav Rydén Gramner, vetenskapsjournalist.

Vi människor blir allt äldre och friskare. Numera är det inte ovanligt att se 80-åringar som tränar på gym. Orsakerna till den ökade livslängden är många, men tillgång till bra sjukvård är kanske den främsta anledningen till att människor inte dör i förtid. Hittills har vi med läkarvetenskapens hjälp lyckats öka möjligheterna till att hålla oss vid liv och dö naturligt av ålder, men åldersforskarnas visioner sträcker sig mycket längre än så.

På horisonten finns att vi som människor snart bör kunna hålla oss friska tills vi blir 100 år, och leva fram till 120.

Det finns en orsak till varför det är just siffran 120 år som anges som maximal ålder i framtiden.
Åldersforskarna har på flera olika sätt kunnat öka livslängden hos möss med ca 40 procent, och omräknat till människors nuvarande medellivslängd skulle det innebära just siffran 120 år.

Ett av sätten att så drastiskt öka mössens livslängd är att ge dem höga doser av diabetesmedicinen Metformin. Av en slump, och genom observation, kom forskare fram till att diabetessjuka människor som fick medicinen i snitt levde 6-7 år längre än friska människor som då alltså inte behandlades med medicinen.

Det speciella med det här var att man tidigare inte kunnat forska specifikt på åldersfördröjande mediciner eftersom ålder per definition inte är någon sjukdom, och mediciner enbart är till för att behandla sjukdomar. Eftersom Metforminets positiva bieffekter upptäcktes av en slump gick det nu att inleda studier på möss. Metformin ges nu till människor i studier för att se om det kan ge samma typer av effekter på dem.

Andra metoder som forskare har undersökt för att förlänga livet är att finna ämnen som aktiverar en särskild gen som, ifall den är aktiv, gör att vi lever längre. Ett av dessa ämnen är resveratrol, vilket finns i bland annat röda bär och rödvin, och som är anledningen till den utbredda uppfattningen att ett glas rödvin om dagen är nyttigt. Idag har forskare kunnat ta fram liknande ämnen på syntetisk väg, som är mycket effektivare i aktiveringen av livslängdsgenen.

Ytterligare sätt att öka medellivslängden är enligt forskningen att äta en väldigt kalorifattig kost. Studier på apor visar att den typen av kost får dem att leva mycket längre, och friskare. Sen tidigare är det känt att människor som av olika skäl upplevt svält under perioder av sitt liv ofta blir väldigt gamla. Av samma skäl verkar periodvis fasta ha en gynnsam effekt på livslängd och hälsa.

Det enda som saknas för de flesta projekten är egentligen studier på människor, eftersom studier på i princip alla andra djur än människan har visat på ökad medellivslängd och friskare liv. Studier på människor är dock knepiga av flera skäl, inte minst därför att vi lever väldigt länge jämfört med exempelvis möss, men också på hur läkarvetenskapen har sett på åldrande. 

Idag sker det som sagt ändå studier på Metformin och människor – så det går att säga att en livslängd på 120 år finns på horisonten, och det är i stort sett bara att sträcka sig efter den så är den här.

33 STEG TILL ETT LÄNGRE LIV

Boken 33 steg till ett längre liv är en vetenskapsjournalistisk genomgång av forskningsfältet longevity. Boken är deskriptiv men den kokar, som titeln skvallrar om, ner till konkreta tips. Den kostar 55 kr och finns enbart tillgänglig som E-bok. Författaren Gustav Rydén Gramner är vetenskapsjournalist och forskningskommunikatör.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.