Fotograf: Teknikmagasinet/Facebook

Teknikjätten som funnits i Sverige sedan 1989 var nere för räkning – nu verkar det som att de överlever

Svenska teknikkedjan var nere för räkning - men nu är den värsta faran över, enligt vd:n.

E-handel och priskrig drabbar teknikkedjorna i Sverige.

Nu senast är det Teknikmagasinets tur – som grundades 1989 och har cirka 130 butiker i Sverige, Norge och Finland – att vara nere för räkning.

Bolaget försattes i rekonstruktion i juni 2017 med anledning av höga skulder och ansträngd likviditet.

I en intervju med Dagens Industri uppgav ägaren Segulah att tanken nu är att få bolaget på fötter igen. Det utesluter inte fler sparåtgärder men också att Segulah som förvärvade verksamheten 2006 tvingas öppna plånboken igen.

"Det kan man aldrig utesluta. Det är aktieägarens roll att göra om och när det behövs", sade Sebastian Ehrnooth, vd för Segulah.

Teknikmagasinet köptes upp av Segulah för 600 miljoner kronor 2015. Bolaget driver idag 130 små butiker och kommer vid en framgångsrik rekonstruktion att satsa mer på e-handeln.

Så hur går det med Teknikmagasinets återhämtning?

Två månader in i rekonstruktionen, i mitten på augusti, menade Sebastian Ehrnooth att den akuta faran är över.

"Vi fick en tidig signal både från de anställda och från våra leverantörer att vi har deras stöd. Det betydde oerhört mycket. Någon akut fara ser jag inte längre, även om det ännu är tidigt i processen", sade han till Market.

"Det viktigaste just nu är att få ut varorna på butikshyllorna. Det blir vårt stora fokus under hösten. Samtidigt har vi effektiviserat arbetet i Eskilstuna".

"Nästa steg blir att gå igenom ett tänkbart förslag till en ackordsuppgörelse. Som jag bedömer det finns det goda förutsättningar för det", säger rekonstruktören Kent Hägglund till Market.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.