Stockholmskrögaren som redan tar betalt i bitcoin: ”En enda kaffekopp har gett mig 120 kr i vinst”

Pionjären Samuel Berhane driver några av de första restaurangerna i Sverige där du kan betala med kryptovalutan bitcoin - och en kopp kaffe kan ge galen vinstmarginal.

"För mig är det här en investering. Jag räknar med att en enda bitcoin snart är värd 1 miljon kronor."

35 kronor för en kopp etiopiskt kaffe som kostar cirka 5 kronor att producera.

Så lydde ekvationen när 33-årige restaurangägaren Samuel Berhane för ett år sedan blev en av Stockholms första näringsidkare med möjlighet att betala med bitcoin.

Satsningen handlar främst om en investering.

”Då en enda bitcoin är värd fyra gånger mer än när jag startade har en enda kaffekopp gett mig 120 kronor i vinst i dag”, säger Samuel Berhane.

Han driver krögarverksamheten Auel med två restauranger – en i Tensta och en i Vällingby – samt även food trucks som kallas Afro Tacos och Auel Kaffe som står vid Hötorget.

”Jag startade med en kaffevagn i Kista för fyra år sedan ihop med mina bröder när jag var runt 30-snåret."

Innan han blev matentreprenör bodde han i San Francisco, USA, under fem år med sina bröder och läste kemi. Ett år in på USA-vistelsen berättade en amerikansk vän om bitcoin – vid den tiden motsvarade kryptovalutan ett par hundra dollar.

Han blev fascinerad och har djupdykt i ämnet genom att läsa allt han kommit över, deltagit i forum och till och med gått ned på kodnivå då det gäller kryptovalutan Ethereum trots att han inte är programmerare.

”Jag skulle våga påstå att jag kan mer än många om blockchain-plattformen.”

Då som nu tycker han att de dokument som pseudonymen Satoshi Nakamoto publicerade år 2008 och som banade väg för blockchain är världens mest revolutionerande uppfinning.

”Plattformen är helt decentraliserad och allt bygger på en enda genialisk matematisk formel. Jag är övertygad om att det måste vara en kvinna som har lyckats skapa blockchain med tanke på att det är så vackert.”

Han älskade visserligen vistelsen i USA, men kände till att hemlängtan blev så stark till slut att han återvände för att inleda en karriär som restaurangentreprenör.

Jag träffar Samuel och hans flickvän strax efter lunchrusningen vid Auel-restaurangen i Vällingby, som ligger i anslutning till Kulturhuset. Paret har en tiomånaders baby som pockar på uppmärksamhet från gång till annan.

Samuel Berhane berättar att han kom till Sverige som ettåring och har bott i förorterna Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Jag slås av den coolhet han utstrålar trots att han har så mycket att stå i att vem som helst skulle kunna bli stressad.

Då det gäller bitcoin-betalningarna råder ingen rusch – han bedömer att cirka 1 av 200 kunder betalar med bitcoin.

Han kan inte definiera en typisk bitcoin-kund, utan det rör sig om alltifrån ungdomar av båda könen till 40- och 50-taggare.

Det kan låta komplicerat att betala med en kryptovaluta som bitcoin, men det är busenkelt att både betala med och ta emot valutan.

Det beror på att det redan finns hundratals så kallade wallet-appar, varav Bitpay är en av dem.

Kunden behöver bara ta ett foto på den QR-kod som är unik för Auels verksamhet och skriva in summan. Appen justerar till bitcoin och transaktionen överförs blixtsnabbt till Samuel Berhanes wallet.

Samuel Berhane är visserligen en pionjär, men är inte ensam i Stockholm om att ta betalt med bitcoin. Kartan Coinmap visar även andra näringsidkare som exempelvis Sushibar Satsuma och nattklubben Decadancia.

För Samuel Berhane handlar det inte bara om att ta betalt genom kryptovaluta som en slags investering, utan också om att bidra till ett växande intresse för plattformen.

Flickvännen flikar in att blockchain blivit en heltidssyssla för honom.

Samuel Berhane menar att många förknippar blockchain med pengar, men att han tycker att det är ett lika grovt understatement som om man skulle ha sagt att internet mest handlar om att skicka och ta emot e-post när det kom.

”Det är klart att blockchain handlar om pengar, men det är bara en liten del av idén. Plattformen innebär oändliga möjligheter.”

Med tanke på att marknaden tycks befinna sig i sin linda är Samuel Berhane övertygad om att det bara är en tidsfråga innan en bitcoin är värd 1 miljoner kronor – den handlas i dag kring 4 000 dollar efter att ha varit uppe och vänt vid 5 000 dollar.

”Ju större valutan blir desto mindre volatil blir den.”

Samuel Berhane räknar inte med att blockchain konkurrerar ut internet, utan att kryptovalutor tar över som internets valuta.

”Med tanke på att blockchain inte ägs av någon kommer det inte att spela någon roll vilken hudfärg du har eller vilken kredit du har haft.”

Med tanke på att han känner sig så påläst inom blockchain-området har han även långt gångna planer på att starta en Youtube-kanal.

Nyligen stod det klart att bitcoin motsvarande 100 dollar för 7 år sedan är värt 75 miljoner dollar i dag.

Han sticker inte under stol med att han själv tjänar på att fler får upp ögonen för bitcoin.

”Jag räknar med att jag en dag skrattar gott över hur bara en kopp kaffe kunde generera fina bitcoin-decimaler på kontot.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.