Fotograf: Alexey Ponomarchuk/Strelka Institute/Flickr

Hjärnforskaren: Det här är det viktigaste beslutet du kan ta i livet

Hjärnforskaren som studerar beslutsfattande avslöjar det viktigaste beslutet du kan ta i livet.

Vi lever i en illusion av att bara vi fattar rätt beslut längs livets väg så kommer att vi kunna kontrollera vår lycka. Men det finns egentligen bara ett väldigt viktigt beslut som påverkar hur lyckliga vi är – och det handlar om vilka vi väljer att umgås med.

Det hävdar hjärnforskaren Moran Cerf vid Northwestern University, skriver Business Insider Nordic.

Han har studerat ämnet i drygt 10 år, och menar att det finns några enkla förklaringar till att varken upplevelser, egensnickrade livsfilosofier och eller det materiella får oss särskilt lyckliga. Moran Cerf anser sig ha bevis för att vår lycka beror på en rad tidigare okända anledningar.

Den första handlar om att vi blir trötta – riktiga trötta – av alla mikrobeslut som ska tas.

Alltifrån vilka kläder vi ska ha på oss och vad vi ska äta till vilken musik vi ska lyssna på dränerar oss dagligen på energi.

Moran Cerf lever som han lär genom att försöka minimera antalet beslut. Ett av knepen går bland annat ut på att plocka det som är näst överst på menyn oavsett vad det må vara.

Våra tillkortakommanden när det gäller beslutsfattande beror på att det grumlas av fördomar som begränsar omdömet. Saken underlättas inte av att människor har en tendens att komma ihåg positiva händelser i livet som något bra och vice versa.

Vi har också en tendens att låta känslor ta överhanden och som om inte allt det vore nog styrs vi av sociala signaler – till och med undermedvetna sådana – som får oss att fatta beslut vi annars skulle ha undvikit.

Just den biten kan dock även användas till något gott.

Hjärnforskaren har nämligen funnit att när två människor befinner sig i varandras närhet så börjar deras hjärnvågor att följa samma mönster.

Det kan handla om alltifrån hur vederbörande beter sig till lukten och ljudet i rummet.
Dessa signaler får oss inte bara att påverkas av andras beteende rent känslomässigt, utan vi riskerar att härma det.

Glädjedödare får folk att känna sig nedstämda, snabbpratare speedar upp konversationer och komiker får människor att ta livet med en klackspark.

Förutom att Moran Cerf försöker leva som han lär och alltid tar rätten näst överst på menyn undviker han att välja restaurang för att ytterligare minimera sitt beslutsfattande och därmed bli lyckligare.

Metoden går ut på att välja ett middagssällskap som han förlitar sig på och då är sannolikheten högre för att personen väljer en restaurang som han själv kommer att njuta av.

Samma metoder går att applicera för den som vill motionera mer, titta mindre på tv, spela instrument eller helt enkelt bara vara mer social.

Så oavsett vem och vilka du väljer att omge dig med är det ditt allra viktigaste beslut för att uppnå verklig lycka i livet – enligt hjärnforskaren Moran Cerf.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST