41-årige svensken som nyss gick i pension: Det här är nog det smartaste sättet att spara pengar

Oskar Lindberg blev ekonomiskt fri som 40-åring, och sa upp sig från sitt jobb. Det är något som fler kan göra, skriver han i en gästkrönika på VA.se.

Ett av huvudproblemen som jag ser det i dagens samhälle är att många är som mest fria när de är studenter eller strax därefter när de har det första jobbet. Sen börjar man lägga sig till med dyra vanor, och lånar sig upp över öronen för boende, bil, fritidsboenden, båtar, resor, elektronik, inredning med mera.  

Vi är, sedan en tid tillbaka, ekonomiskt fria och det är en underbar känsla som jag verkligen unnar fler. Det handlar om att kunna göra det man brinner för utan att i första hand tänka på pengar. Den som satt sig i den situation som jag beskriver ovan har istället byggt sitt eget fängelse. Det må vara ett lyxigt fängelse med både metallic-lack och skinnklädsel men likväl ett fängelse.

Ekonomiskt frihet är inte heller en enda punkt utan en process där varje sunt ekonomiskt beslut ger lite mer frihet. Det handlar inte om att avstå från allt, utan att medvetet välja bara några få riktigt viktiga saker och aktiviteter – och att välja bort allt annat. Över tid gör detta enormt stor skillnad. 

Ett av dom beslut som har störst inverkan på detta är var du väljer att bo. Välj ett boende som inte är onödigt stort eller lyxigt. Satsa dessutom på att “leva lokalt” – det vill säga på en plats där det mesta som man vill och behöver göra finns på gång- och cykelavstånd. Då sparar du varje månad stora pengar. Detta utan någon daglig ansträngning då du minskar kostnaden för boende, bil men även behovet att att resa bort så snart du är ledig.

 

OSKAR LINDBERG

Ålder: 41
Bor: Leksand
Gör: Ekonomiskt fri, Pappa, Make, Föreläsare, Skribent med bloggen Fantastiska Farbror Fri och twitter: @FarbrorFri.
Tidigare: Mer än heltidsarbetande ekonom på storbolag

 

 

 

Dagligen tar vi många beslut som var för sig kostar oss en eller några tior. Enskilt känns dessa nästan obetydliga. Men över tid är det dessa som gör hela skillnaden mellan den som sitter med höga kostnader och betungande lån efter 10 års arbete, och den som sitter med ett sparkapital och en växande frihet. Att vi tar dessa mindre beslut utan speciell omsorg tror jag också är anledningen till att många säljare av bostäder, bilar, telefoner, resor med mera gärna bryter ner de ofta absurt höga priserna i en "låg månatlig betalning".

Det kan säkert tyckas som en nästan oöverstiglig kamp att tänka sig att bli ekonomiskt fri om man gjort några ekonomiska felbeslut och nu har stora lån och höga kostnader –men börja istället tänka på att varje tia, hundring och tusenlapp är ett litet steg mot frihet.

Att sätta sig i en situation där någon enstaka tia varje dag tar en närmare ekonomiskt frihet – jämfört med en situation där man för varje dag gräver gropen djupare – gör trots allt den största skillnaden.

När sedan man har fått bollen i rullning och märker hur härligt det är att känna sig friare för varje dag ökar motivationen vilket ökar sparandet vilket ökar motivationen...ni förstår!  

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST