Fotograf: Evan Vucci, Maja Suslin/TT

Löfven och Trump hade just ett underligt samtal

Vad pratade Trump och Löfven om egentligen?

USA kan bli tvunget att "totalt förgöra" Nordkorea om inte landet ger med sig. Det sade president Donald Trump under sitt tal inför FN på tisdagen, enligt Reuters.

"Raketmannen är på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim", sade Trump. 

Presidenten uppmanade vidare FN att samarbeta för att isolera den nordkoreanska regeringen fram tills det att den har upphört med sitt "fientliga" beteende. 

Men på mottagningen efteråt för FN-ländernas stats- och regeringschefer fick Stefan Löfven ett flera minuter långt samtal med Donald Trump, och när svenske statsministern förde Nordkorea på tal underströk han vikten av en diplomatisk lösning på krisen – samt lyfte Sveriges möjligheter och vilja att hjälpa till. Det rapporterar TT.

Sverige har en diplomatisk relation med Nordkorea och är nu dessutom invald medlem i FN:s säkerhetsråd.

Och efter att ha chockat världen genom att i talet till FN:s generalförsamling varna för att USA kan tvingas "totalförstöra" Nordkorea – ska Trump ha sagt till Löfven att han är öppen för inspel från Sverige.

Nyligen varnade alltså Trumps försvarsminister för att USA:s försvarssamarbete med Sverige kan hotas om Sveriges regering skriver på konventionen som ska förbjuda alla kärnvapen – och att det skulle påverkar försvarssamarbete i fredstid samt möjligheter till militärt stöd från USA i ett krigsläge.

Det är en något underlig varning då USA på diplomatisk nivå inte lägger sig i den svenska regeringens beslutsfattande, men brevet från Mattis tycks samtidigt vara ett försök att påverka Sveriges inställning i kärnvapenfrågan.

”Regeringens inställning till dessa vapen är sedan länge väl känd”, har utrikesminister Margot Wallström tidigare sagt till SvD.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST