Fotograf: Jessica Gow/TT

Här är skatterna som sänks i nya budgeten

Efter att ha höjt skatterna med totalt 40 miljarder kronor kommer nu en rad skattesänkningar från regeringen – här får du snabbkoll.

40 miljarder kronor.

Så mycket har regeringens skattehöjningar uppgått till hittills, enligt siffror från finansdepartementet.

Men i höstbudgeten har det skett ett trendbrott – den innehåller skattesänkningar för drygt 9 miljarder kronor, vilket minus skattehöjningar på 6 miljarder blir ett lättat skattetryck på sammanlagt 3 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

De största skattesänkningarna i höstbudgeten är sänkningen av skatten för pensionärer samt den sänkta arbetsgivaravgiften för den först anställda för små bolag.

Samtidigt höjs resolutionsavgiften för bankerna. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, menar att budgeten fortfarande missar målet.

”Nästan ingenting handlar ju om att sänka skatten på arbete, det är snarare ett jobbskatteavdrag för dem som inte jobbar” säger hon till DI.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har en annan uppfattning, och han menar att budgeten kommer bidra till en ökad konsumtion.

”Det är precis den typen av åtgärder som behövs för att få bort det stora gapet mellan dem som har det bra och dåligt ställt i Sverige… vi lever i en tid där skattetrycket kan gå ned samtidigt som välfärden byggs ut – tack vare att vi har rekordhög sysselsättning”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST