Sverige har massiva problem med bostadsbrist och ensamhet – den här startupen har en enkel men genialisk lösning på båda

Tjejtrions startup har börjat matcha seniorer som har ledigt utrymme – med studenter som behöver någonstans att bo.

Med bas på nyöppnade Norrsken House har grundarna till Ett tak två generationer börjat matcha seniorer som har ledigt utrymme med studenter som behöver någonstans att bo.

Idén bakom Ett tak två generationer föddes en höstdag för tre år sedan på ett fik på söder. Där möttes Ann Edberg, Åsa Minoz och Sara Modig. De två sistnämnda jobbade redan ihop i Modigminoz med hållbar samhällsförändring medan Ann Edberg, som bytt bana mitt i livet, var nykomlingen.

”Jag hade gått en utbildning på Open Lab i design- och medskapandeprocesser för globala utmaningar och jag ville hitta en smart lösning som jag kan vara stolt över när jag blir gammal. Åsa berättade om när hon var i Paris för tio år sedan och värmeböljan slog till. Många äldre var hårt ansatta och det blev uppenbart hur många av dem som bodde ensamma”, berättar Ann Edberg.

Värmeböljan och insikten om sårbarheten hos den äldre generationen blev startpunkten för en rad ideella projekt i Frankrike kring att bygga broar mellan generationerna.

Det blev också inspirationskällan till Ann Edberg, Åsa Minoz och Sara Modig som bestämde sig för att ta sig an två av dagens stora utmaningar – bostadsbrist och ensamhet.

”Svenskar bor ensammast i världen”, säger Ann Edberg och får stöd i statistik från SCB som visar att av Sveriges cirka 4,3 miljoner hushåll är fyra av tio, eller 1,7 miljoner ensamhushåll. Och antalet bara ökar.

"Vi ville bygga broar mellan två svaga grupper med utmaningar."

Ann Hedberg.

I Vinnovas satsning på sociala innovationer 2015 fick projektet sin första grundplåt på 300 000 kronor. Förra sommaren bildades den ekonomiska förening som är grunden till dagens verksamhet i Ett tak två generationer.

Nästa steg var att skaffa sig strategiska partners.

”HSB Stockholm var den första modiga kunden som gick in som investerande medlem strax efter bildandet. På seniorsidan har såväl PRO Stockholm som SPF Seniorerna Stockholm fortsatt som samarbetspartners. Nu söker vi ytterligare partners som kan komplettera med resurser, erfarenheter och kunskap.”

Hittills har Ett tak två generationer matchat sex par. Margareta och Lucie, en fransk utbytesstudent, är ett av dem. Under två månader bodde de tillsammans hemma hos Margareta där Lucie hyrde ett rum med tillhörande badrum. Ytterligare sex seniorer väntar idag på att bli matchade.


Lucie.

Affärsmodellen bygger på två ben, medlems- och serviceavgifter.

”Medlemsavgiften ligger på 300 kronor per år. Då får man tillgång till tjänsten, matchningen, kontraktshjälp och vi hanterar hyresdebiteringen. Förutom hyran tar vi ut en serviceavgift på 2,5 procent av studenten och 2,5 procent av senioren. Det var redan från start viktigt för oss att göra verksamheten ekonomiskt hållbar.”

Vad gäller hyresnivån rättar de sig efter Stockholms studentkårers centralorganisations rekommendationer, vilket innebär en hyra för ett rum ligger mellan 4000 och 5000 kronor.

Ann Edberg och hennes team börjar bli redo för en uppskalning, men de har samtidigt respekt för utmaningen.

”Vi vill utveckla det här till att bli en trygg och hållbar tjänst. Till skillnad från en rent teknisk tjänst är det här en kombination av en digital lösning och en service som vänder sig till levande människor. Det går inte att bara köra på och se vad som händer. För oss innebär bootstrapping att göra rätt säker men också att göra saker rätt genom att kontinuerligt utveckla utifrån användarnas upplevelser och behov.

Förra veckan var Ett tak två generationer ett av femton nominerade bidrag till finalen i Swedbanks tävling för entreprenörer, Rivstart. De femton bidragen hade sållats fram ur totalt över 4000 affärsidéer som skickats in till tävlingen.  

Så här fungerar Ett tak två generationer:

  1. Bli medlem för 300 kronor
  2. Digital matchning utifrån behov, intressen, livssituation och individuella önskemål
  3. Träffas på riktigt för att stämma av personkemin.
  4. Bo tillsammans. Åtnjuta service kring hyresbetalningar och jourtjänst. 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST