”Skattehöjningen är lika mycket som 2 påsar ostkrokar”

Ulla Andersson försöker sätta skattehöjningen på investeringar i perspektiv.

”Vad handlar då namninsamlingen och Centerns upprördhet om? Jo, att en person som har sparat 50 000 kronor på ett investeringssparkonto får ändrad skatt på 37.50 under ett år. Det är lika mycket som två påsar ostkrokar.”

Det skriver Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, i Aftonbladet debatt – med anledning av kritikstormen kring förslaget att höja skatten på den populära sparformen ISK.

”Man skulle kunna tro att det är en enormt stor skattehöjning och att sparformen inte kommer att vara gynnsam framöver. Men inte är det så.”

Enligt förslag i höstbudgeten ska den årliga schablonskatten på ISK bli 0,25 procentenheter högre. Skatten beräknas då genom att ta kapitalunderlaget multiplicerad med statslåneräntan plus en procentenhet.

Det är krav från Vänsterpartiet som får regeringen att beskatta sparande hårdare.

Argumentet att det skulle vara bra för jämställdheten går inte hem hos Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han påpekar att de flesta som har ett ISK-sparande är vanliga barnfamiljer mellan 30 och 40 år.

"Då kan man höja skatten på slips i stället. ISK är ett vanligt Svenssonkonto", säger Hemberg till SvD.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.