Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Regeringen räknade fel – på 34 miljarder

Vad hände här?

Regeringen gjorde en rekordstor felräkning i budgetprognosen inför förra året, på drygt 33,6 miljarder kronor – en summa som överstiger Polismyndighetens, Migrationsverkets, Kronofogdens och Säpos årsbudget tillsammans.

"Det är nog högst i historien. I budgeten beräknades anslagsbehållningarna öka med drygt 3 miljarder kronor. Det innebär att det är en stor skillnad mellan budget och utfall" säger Eva Engberg, expert på statsredovisning på Ekonomistyrningsverket, till SvD Näringsliv.

Så vad beror den enorma felberäkningen på?

"Det är flera olika faktorer som bidragit till den här relativt stora skillnaden", säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S).

Det handlar bland annat om flera utlovade satsningar på nyanlända, sjuka och studenter som inte blir av.

Staten sparade till exempel 3,8 miljarder kronor på att svenskarna fick sjukpenning för 6,3 miljoner färre dagar än beräknat under 2016.

Ytterligare 3,1 miljarder kronor sparades när den stora satsningen på extratjänster och traineejobb floppade – det saknades efterfrågad kompetens och många fick jobb utan subvention, rapporterar SvD Näringsliv.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST