Fotograf: Obama White House/Flickr

Här är Obamas nya lukrativa gig - på Wall Street

Ex-presidenten håvar in miljoner på Wall Street mindre än ett år efter att han lämnade Vita huset.

Som president var hans relation till finansjättarna på Wall Street ofta ansträngd. Men de hårda dusterna som varit, hindrar inte Barack Obama från att anlitas som föreläsare av samma bransch nu när han lämnat Vita huset.

Förra månaden föreläste Barack Obama för Northern Trust Corp i New York. Det är en kapitalförvaltare som särskilt riktar sig till välbärgade privatpersoner och stora fonder.

Ersättningen kan han knappast klaga på. Enligt källor till Bloomberg fick han 400 000 dollar (motsvarande 3,2 miljoner svenska kronor) för besväret.

Uppdragen fortsätter att strömma in. I förra veckan pratade han om tiden i Vita huset inför anställda på ett av världens största riskkapitalbolag Carlyle Group LP, enligt Bloombergs källor.

I nästa vecka väntar uppdrag som huvudföreläsare på investmentbanken Cantor Fitzgerald LPs hälsokonferens.

Obamas välbetalda föreläsnigsgig kan sticka i ögonen i vissa läger. Men Robert Wolf, tidigare hög chef på affärsbanken UBS och Obama-supporter sedan länge, ser inga konstigheter.

"Han var presidenten av hela USA - finanssektorn ingår under det paraplyet", säger han till Bloomberg.

"Han ser inte på Wall Street och tänker - de är personer som inte vill det bästa för landet. Han undviker den typen av stereotyper", fortsätter han.

Obamas presstalesperson skriver i ett mejl till Bloomberg att ex-presidenten bara tar talaruppdrag som stämmer överens med hans värderingar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.