Fotograf: Ahn Young-joon

”Det här kan dra igång tredje världskriget”

Nordkorea har återigen skjutit en medeldistansrobot som den här gången flög över Hokkaido innan den slog ner i Stilla havet. Enligt Japans regering ska missilen ha fallit i vatten omkring 2 200 kilometer öster om Hokkaidos Cape Erimo efter att ha flugit 3 700 kilometer.

Japan försökte inte skjuta ned roboten då den inte ansågs kunna göra några skador på japanskt territorium. Som en respons till Nordkoreas missiltest valde Sydkorea att omedelbart utföra en övning med ballistiska missiler över Östra havet.

Men en militär konflikt i området kommer inte bara rubba marknaderna, utan riskerar leda till ett globalt krig, enligt Citis chefsanalytiker Tina Fordham.

”Det skulle inte bara orsaka problem i regionen utan kan potentiellt sett leda till tredje världskriget. Detta på grund av USA:s säkerhetsgarantier, en konflikt blir en internationell angelägenhet över en natt” säger hon till CNBC, skriver Dagens Industri.

”Det är inte bara den nordkoreanska ledaren som kommer med provsprängningar. Donald Trump förändrar också USA:s utrikes- och säkerhetspolitik på ett sätt som vi inte sett tidigare… mixen av oförutsägbarhet i nyckelledan ökar risken för missförstånd och leder i värsta fall till något hemskt”.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant