Fotograf: Pressbild/Pexels (montage)

Från Lilla Jönssonligan till egen startup – nu är svenske 31-åringen först in på global marknad värd 400 miljarder

Startupen Inkbay vill bli ett Airbnb för tatueringar.

Han blev snabbt fast efter att ha skaffat sin första tatuering för 11 år sedan. 31-årige Fredrik Glimskär från Stockholm har nu gaddat sig 45 gånger – och känner sig inte färdig.

Ju fler tatueringar han skaffar sig, desto fler frågor får han om vilka som ligger bakom konstverken. Det blev grunden till Inkbay, en digital marknadsplats som nu rullas ut i Europa.

”Tatueringar har blivit ganska mainstream, och många inspireras av kändisars senaste tatueringar eller bilder på Instagram. Men när det väl blir dags att skaffa en egen litar folk fortfarande på andras rekommendationer”, säger han till Business Insider Nordic.

”Folk vet inte var de ska gå, vem som är bra på vad, eller hur mycket en specifik tatuering kommer kosta”, fortsätter han.

Här kommer Inkbay in i bilden som vill ta den analoga branschen in i digitala tidsåldern. De är först i världen med att erbjuda en plattform där du kan hitta, boka, och köpa tatueringar online. Det kostar inget extra för kunden, men tatueraren betalar en förmedlingsavgift på 15 procent.

”Vi försöker hjälpa konsumenten att navigera i djungeln av studios och konstnärer”, säger Glimskär.

Användarna guidas till specialister på den önskade typen av tatuering, till exempel traditionella motiv eller japanska bokstäver, och kan skicka en förfrågan direkt till studion.

”Om du hittar en ros som du verkligen gillar men vill göra den lite annorlunda, säg rosa, kan den bli bli gjord inom en timme”, säger Glimskär till BI.

Den som ångrar sig kan göra det upp till 48 timmar innan avtalad tid och får då pengarna tillbaka.

Sedan starten förra året har omkring 100 tatuerare anslutit sig och hundratals bokningar genomförts. Inkbay grundades i Stockholm för att sedan expandera till Göteborg, och rullas nu ut i Köpenhamn och London.

När man ska övertyga en kreativ bransch bestående av konstnärer skadar det inte med stjärnglans från filmvärlden. En av de tidiga investerarna är Sveriges kanske största stjärna Mikael Persbrandt via delägarskap i riskkapitalbolaget Zenith Incubator.

Och Fredrik Glimskär har själv egna meriter från vita duken. Som barn spelade han en av huvudrollerna, karaktären ”Dynamit-Harry”, i två Lilla Jönssonligan-filmer under mitten av 1990-talet.

Det var historien om barndomsåren i svenska kultklassikern Jönssonligan, en filmserie som lockade storpublik och gick på export till Norden.

Men tatueringsplattformen Inkbay siktar större än så. Målet är den globala marknaden för tatueringar som beräknas vara värd omkring 400 miljarder kr (50 miljarder dollar, enligt Business Insider).

”Det finns en hel del kunder som gör bra saker för branschen, stora bloggar och branschregister. Men det finns ingen som gör en affär av den faktiska transaktionen”, säger Glimskär till Bloomberg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST