Apple lanserade just påkostade iPhone X – men tekniken som kommer ta död på den är redan här

Är iPhone X redan dödsdömd?

Apples nya iPhone X som presenterades under bolagets årliga lanseringsevent innehöll inte särskilt många överraskningar. Men den avancerade kameran ger nya möjligheter att utveckla AR-upplevelser – och det är en signal om vart smartphone-marknaden är på väg.

"Apple har presenterat ännu en mobil, som trots pompa och ståt, saknar banbrytande nyheter. Men framtidens teknik som kan revolutionera både mobilmarknaden och människor vardag finns redan", skriver Erik Jerdén i SvD Näringsliv.

Och det är flera som tycker likadant.

"Mobilen är redan död. Folk har bar inte insett det än", säger Alan Kipman i en intervju med Bloomberg. Han menar att framtiden redan är här, i form av mixed reality.

Kipman är mannen bakom Microsofts mixed-realityglasögon Hololens, som gör det möjligt att lägga ett digitalt filter på den verkliga världen. Enligt Kipman är det mixed reality som kommer att ersätta den smarta telefonen.

Microsofts Hololens är en stand-alone enhet som inte kräver uppkoppling till en dator eller telefon för att fungera. Den projicerar holografiska bilder på skärmen framför dina ögon så det ser ut att finnas i rummet där du befinner dig. Det är möjligt att dela hologram och på så sätt visa och arbeta kring projekt tillsammans.

Paralellt med Microsoft jobbar Facebook för att helt dominera techbranschen när smartphones och bildskärmar dör ut – och en ny galen era tar vid.

Steg ett är att utveckla teknologi i framkant, steg två är att utveckla produkter baserat på den tekniken och steg tre är att bygga ett ekosystem som används av externa utvecklare och bolag för sina egna verksamheter och affärer.

Zuckerberg ska utmana jättar som Google och Apple genom att skapa ett "parallellt universum" för appar och verktyg som inte kommer att vara beroende av vare sig Android- eller iOS-operativsystem. Det skriver Matt Weinberger på Business Insider.

När Facebook tidigare i år lanserade första steget i en stor satsning på AR [Augmented Reality] inledde de ett krig mot resten av techindustrin, genom att leda den trend som spås leda till döden av smartphones inom en snar framtid.

"Det har saknats en plattform för AR och i dag börjar vi att bygga den plattformen tillsammans", säger Mark Zuckerberg och tillägger att även andra fysiska apparater kommer att bli överflödiga.

Chefsforskaren på Facebook-ägda Oculus Research säger AR-glasögon kommer vara mainstream redan om fem år.

När fysisk och digital verklighet blandas och integreras vill Zuckerberg att Facebook skall vara navet i varje interaktion och transaktion – skriver Matt Weinberger i Business Insider.

Som mest galet blir det när Zuckerberg börjar prata om "direct brain interface", det vill säga möjligheten att interagera med den digitala världen med tankens kraft.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. KRÖNIKA: "Glöm allt du vet – hur vi jobbar, samarbetar och leder team håller på att vändas upp och ned”
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  4. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  5. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  4. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  5. Tipset: Köp H&M-aktien nu när ingen annan vill ha den

För dig som prenumerant