Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT

Det här vill Alliansen göra med skatten på investeringar – som regeringen just bestämde sig för att höja

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om höjd skatt på sparande. Men hur vill Alliansen göra?

Enligt förslag i höstbudgeten ska den årliga schablonskatten på ISK bli 0,25 procentenheter högre. Skatten beräknas då genom att ta kapitalunderlaget multiplicerad med statslåneräntan plus en procentenhet.

Det är krav från Vänsterpartiet som får regeringen att beskatta sparande hårdare, rapporterar Dagens Nyheter.

Nu har Alliansen, som införde sparformen ISK meddelat sin ståndpunkt, i frågan. Liberalerna vill inte bara behålla den nuvarande skattenivån, utan sänka den ytterligare.

”Ingången bör vara att skatten på Kapitalförsäkringen och ISK sänks. Framför allt vill vi stimulera början av sparandet”, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson till Dagens Industri.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström poängterar att svenskarna behöver uppmuntras till spara mer och låna mindre.

”De allra flesta är överens om att svensken behöver låna mindre och spara mer. Fler behöver bygga upp en budget och spara i fonder och aktier. Det är både ett klokt alternativ och dessutom uppskattat bland det svenska folket” säger han till DI, och får medhåll av Maria Malmer Stenergard, Moderaternas skattepolitiska talesperson:

”Regeringen har gång på gång höjt skatten på arbete och nu ger man sig också på sparandet”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST