Experten: ”Boräntorna kommer fördubblas i Sverige”

Snart blir det åka av.

”Inom några är bolåneräntorna troligtvis dubbelt så höga som i dag”.

Det säger Cecilia Hermansson, forskare inom bank och finans på KTH, till SvD Näringsliv. Hon baserar påståendet på två huvudfaktorer: bolåneräntorna kan stiga snabbare än reporäntan och regeringen filar just nu på ett eventuellt skärpt amorteringskav.

Det nya förslaget på skärpt amorteringskav kan införas redan första januari 2018, och kommer innebära att alla som tar ett nytt lån, samt alla som har en bolåneskuld på mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten, ska amortera 1 procentenhet mer än vad de gör nu.

Om förslaget implementeras kan det få bostadsmarknaden att bromsa rejält och minska rörligheten, menar Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

”I dag går det inte ens att köpa en etta i Stockholms innerstad för den som tjänar 30 000 kronor i månaden och ska amortera 3 procent. Ska man både amortera enligt ett skärpt krav och betala stigande bolåneräntor? Det kommer få bostadsmarknaden att bromsa ordentligt” säger hon till SvD.

Cecilia Hermansson håller med om riskerna med det nya förslaget på skärpt amorteringskav.

”När man utformar reformer måste man ta hänsyn till rörlighet, men det gör man inte nu. Det är oroande”.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA