Fotograf: IphoneDigital/Flickr

Källor: Apple har fått rejäla problem – iPhone 8 blir försenad

Det kommer bli brist på iPhone 8 - Apple har fått rejäla problem med produktionen.

Lanseringen av Apples nya iPhone närmar sig men det kan bli problem att få tag i den nya telefonen direkt vid försäljningsstarten som väntas bli den 22 september. Teknikjätten ska ha haft flera problem med produktionen under sommaren, enligt källor till Wall Street Journal.

Det i sin tur kan innebära att antalet tillgängliga telefoner blir begränsat till en början och att kunderna riskerar att få vänta på leverans.

Det är visserligen relativt vanligt att det är en begränsad mängd telefoner som finns färdiga inledningsvis men om det fortsätter även efter den 22 september kan det leda till att analytiker och investerare tvingas sänka sina estimat för försäljningen under de viktiga helgerna inför julen, skriver Wall Street Journal.

Enligt uppgifterna ska produktionsproblemen ha lett till en försening på cirka en månad. Både Apple och Foxconn, som står för produktionen, har avböjt att kommentera.

Förseningarna ska ha berott på Apples beslut att använda sig av oled-skärmar i stället för LCD, vilket innebar vissa tekniska utmaningar. Ännu en faktor är att Apple tagit ett beslut om att skippa hemknappen på framsidan och i stället försökt bygga in fingeravtryckssensorn, Touch ID, direkt i displayen. Det visade sig dock vara tekniskt svårt, enligt Wall Street Journals källor vilket också är i linje med en del tidigare uppgifter i media.

I takt med att Apple närmat sig sin deadline för designen av telefonen ska bolaget därför ha tagit ett beslut att helt överge fingeravtryckssensorn och enligt uppgifterna kommer användarna i stället att låsa upp telefonen på traditionellt sätt med lösenord eller med en ny förväntad funktion för ansiktsavläsning.

Tidigare har bland annat Bloomberg News skrivit att Apple arbetat med en teknik som kan läsa av användarens ansikte i 3d. Det har senare även upptäckts kod som stödjer detta i en firmware för Apples kommande smarta högtalare HomePod. Där indikeras det också att tekniken, som går under namnet Pearl ID, ska fungera tillsammans med betaltjänsten Apple Pay.

Men i mjukvaran finns även referenser till "multi biometric" vilket antyder att nya Iphone potentiellt kan ha stöd för flera typer av biometrisk autentisering. Det kan till exempel innebära att ansiktsavläsning och fingeravtrycksavläsning kombineras, skrev bland annat The Verge i augusti.

Apple väntas visa upp sin nya efterlängtade telefon vid ett event på tisdag den 12 september. Uppgifter pekar även på att uppdaterade versioner av förra årets iPhone 7 och 7 Plus släpps samtidigt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST