ANNONS

Han står mellan dig och hackarna

Cyberattacken Wannacry, Transportstyrelsens IT-skandal och internet-kapprustning mellan länder – året har producerat goda skäl att ta IT-säkerhet på allvar. 

Nära 100 länder, däribland Sverige, drabbades i maj av en omfattande cyberattack, via viruset “Wannacry”. Koden som användes utvecklades från början av amerikanska NSA innan den kom på villovägar. I augusti var Transportstyrelsen inblandade i den så kallade IT-skandalen med läckta uppgifter. Båda fallen bekräftar bilden av en allt mer komplicerad IT-värld där data är högvilt.

Mikko Hyppönen, forskningschef hos F-Secure, är en av nyckelpersonerna i kampen för att skydda företag, organisationer och privatpersoner från angrepp. Han fanns på plats i Almedalen för att berätta om det som han kallar för ett nytt hot mot integritet och demokrati och som har uppstått när länder positionerar sig för att öka sitt inflytande i den digitala världen.

”Det här är ett annorlunda hot. Vanliga hackare försöker ta sig in i ditt företag. Misslyckas de väljer de ett annat mål. Det finns tusentals bolag de kan tjäna pengar på. När det gäller attacker beställda av regeringar är det annorlunda. De väljer specifika mål, exempelvis försvarsföretag eller teknologiföretag. Tar de sig inte in vid första attacken fortsätter de försöka tills de kommer in. Är du deras måltavla måste du därmed räkna med att de kommer att lyckas”, säger Mikko Hyppönen.

F-Secure:

Det händer mycket på IT-säkerhetsområdet och det har aldrig varit viktigare att vara uppdaterad på utvecklingen.

Följ F-Secure för att ta del av allt det senaste.

Han spår att denna nya era av kamp om herraväldet över internet kommer att få långsiktiga konsekvenser.

”Blickar vi tillbaka på den nukleära kapprustningen varade den i 60 år. Den här kan mycket väl tänkas bli lika långvarig. Det kommer att dröja tills vi får avtal om att avrusta eller gemensamma spelregler för cybervärlden”, säger Mikko Hyppönen.

Budskapet som Mikko Hyppönen skickar med är tydligt: vill du vara säker bör du överväga att anlita experter som förstår säkerhetsproblematiken och som vet hur resurserna bör fördelas.

”Mitt råd är att outsourca säkerheten till en expert. Fältet är i dag så pass komplicerat att bolag själva inte har kunskapen in-house. Det går inte att bygga hardcore-försvar runt sitt bolag och räkna med att ingen kommer in. Fokus bör istället ligga på att detektera intrång och reagera så fort som möjligt. Motståndskraft måste byggas in i systemen så att företagsverksamhet inte går ned vid en attack. Ibland kan det till och med vara fördelaktigt att låta hackarna fortsätta med attacken men bara ge dem tillgång till värdelösa data”, avslutar Mikko Hyppönen.

Klicka här för att ta del av allt det senaste inom cybersäkerhet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST