Experten: Det här kommer orsaka boprisfall i Stockholm

Nyproduktionen av bostäder har rusat från 5 000 per år till 20 000 årligen - och det kommer få ödesidgra konsekvenser, enligt experten.

Det ökade utbudet av bostäder i Stockholm genom nyproduktion kommer sannolikt leda till att det blir en prisjustering nedåt i den svenska huvudstaden. Den bedömningen gör fondförvaltaren PO Nilsson. 

"En kartläggning vi gjort är att antalet producerade lägenheter i Storstockholm har gått upp från att ha legat på runt 5 tusen till 15 tusen 2016 och ser ut att landa på 20 tusen 2017 samt 25 tusen 2018. Detta är en stor ökning. Inte minst om man ser till omsättningen på befintliga lägenheter som legat runt 40 tusen per år", uppger han och fortsätter. 

"Många har varit oroliga för de kraftigt stigande prisnivåerna i landet, inte minst i Stockholm. Vi bedömer det som sannolikt att om det blir en prisjustering nedåt är det just på grund av ett skifte i utbudskurvan. Kommer det samtidigt som ytterligare amorteringskrav och högre räntor kan effekten på svensk ekonomi bli kännbar". 


I övrigt lyfter han upp att börsen nu har fallit i tre månader i rad och att analytikerna som väntat nu justerar ned sina prognoser med anledning av dollarförsvagningen. 

"Kursreaktionerna blir dock inte längre negativa som tidigare under sommaren utan marknaden förefaller ha prisat in dagens valutakurser. Samtidigt har rapporterade makrodata för tillväxten varit bra och samtliga de bolag vi träffat under senaste veckorna signalerar stabilt ökad aktivitet", uppger förvaltaren. 

I marknaden menar PO Nilsson att det finns en tydlig ambivalens i synen på sektorer.

"Det finns oro för en svagare dollar, högre räntor och att tillväxten i USA är på väg ner samt att centralbankerna kommer ställa till ordentlig oreda i samband med att QE minskar. Det är med andra ord ovanligt svårnavigerat".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST