Fotograf: Patrick Trägårdh/TT

Sjöstedt: ”Nordea har fångats av sin egen girighet”

"Själv har jag redan lämnat Nordea för ett tag sedan".

”Jag tycker att de har fångats av sin egen girighet”.

Så kommenterar vänsterledaren Jonas Sjöstedt Nordeas hot med att flytta huvudkontoret från Sverige, om inte villkoren för bankens verksamhet i landet förbättras – regeringens förslag om höjda avgifter till den så kallade resolutionsreserven var det som utlöste flytthotet.

”För mig handlar det om att bankerna ska göra rätt för sig. Bankerna får ett indirekt stöd av samhället och har garantier från samhället och då måste man också betala tillbaka”, säger han till Dagens Industri.

Regeringen har som eftergift förmildrat det ursprungliga förslaget, men flytthotet kvarstår. Jonas Sjöstedt tycker inte att regeringen ska vika sig för ”den här typen av hot”, men säger samtidigt att Nordea borde stanna i Sverige.

"Själv har jag redan lämnat Nordea för ett tag sedan" avslutar Sjöstedt.
 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant