Fotograf: Carolyn Kaster, Obama White House/Flickr

Obama gick just till sin första attack mot Trump

Barack Obama ryter ifrån till slut.

Donald Trump har beslutat att skrota migrationsprogrammet DACA, som ger arbetstillstånd till personer som kom till USA illegalt som barn. 800 000 personer har fått arbetstillstånd under reformlagen, som undertecknades av förre presidenten Barack Obama 2012.

Efter en längre tids tvekan ska Donald Trump ha låtit sig övertalas om att låta kongressen få avgöra om immigrationsfrågan. Juristen och republikanska politikern Jeff Sessions ska vara den som har fått Donald Trump att acceptera en upprivning av lagen på beslut från kongressen.

Kongressen som idag domineras av republikaner ska först behandla frågan i sex månader och därefter fatta ett beslut, enligt uppgiftslämnarna.

Beslutet har fått Barack Obama att till slut gå till attack mot president Trump, efter att ha hållit en relativt låg profil hittills – i ett Facebook-inlägg kallar han beslutet för ”grymt” och ”självförgörande”.

”Låt mig vara tydlig: det här beslutet som togs idag är inte juridiskt nödvändig. Det är ett politiskt beslut, och en moralfråga… det här handlar om grundläggande anständighet” ryter den förre presidenten på Facebook.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.