Fotograf: Volvo Cars Press

En ny mätning avslöjade just skandalsiffror för Volvos flaggskepp

En ny mätning avslöjar skamliga siffror för Volvo Cars.

En ny mätning av utsläppen rörande modellen Volvo XC90 D5 avslöjar skandalsiffror. Tyska tidningen Auto, motor und sport har låtit engelska Emission Analytics – och då fann de att Volvo-bilen släpper ut 15 gånger mer kväveoxid än den är godkänd för.

"En sak är att svänga sig med vackra ord i en programförklaring och leverera imponerade testresultat i ett labb. Men det är i verkligheten som trovärdigheten prövas på allvar… det här är skamliga siffror för Volvo” kommenterar Håkan Matson i Dagens Industri.

Det är särskilt pinsamt för den svenska biltillverkaren då miljöaspekten är något de satsar hårt på. Modellerna XC90 D5 och Volvo S90 D4 AWD släpper båda ut cirka 1 500 procent mer kväveoxid än den officiella siffran.

Kväveoxid orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, allergier och lungsjukdomar – och har lett till cirka 50 dödsfall i förtid för personer över 30 år, enligt miljöförvaltningen i Stockholm.


TOPPDELAD

Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium