Fotograf: Flickr / Strelka Institute for Media, Architecture and Design

9 saker som får chefen att älska dig

Vill du ha lönehöjning, befordran och mer ansvar? Då gäller det att sticka ut och få chefen att lita på dig.

En chef som känner att hen kan lita på dig är mer benägen att ge dig intressanta arbetsuppgifter, lönehöjning och befordran när möjligheten dyker upp.

Det är så klart skillnad mellan chefer, men det finns ett par enkla strategier som ger bra resultat överlag, enligt karriärexperter och forskare som Business Insider Nordic har talat med.

Försök alltid att lösa problem på egen hand
Imponera på chefen med din problemlösning, istället för att lägga minsta lilla dilemma på hens bord.

Visa kontinuerligt prov på ditt värde för företaget
Om du är ute efter lönehöjning, en befordran eller mer ansvar gäller det helt enkelt att kunna visa hur ditt arbete gynnar företaget.

Anpassa din kommunikation efter chefens
Ta reda på hur din chef föredrar att kommunicera, genom vilka kanaler och hur ofta, och anpassa dig därefter, säger professorn Michael Watkins till Harvard Business Review.

Kom till jobbet tidigt
Forskning visar att de som kommer till jobbet tidigt tenderar att uppfattas som mer samvetsgranna och får högre betyd i utvärderingar, än de som dyker upp lite senare.

Be om hjälp
Att be om hjälp ibland får dig att framstå som mer kompetent, enligt forskning från Harvard Business School.

Sätt och uppnå mål som överstiger det andra tror är möjligt
Att sätta mål som överstiger det andra ser som möjligt, och sedan uppnå dem, är ett fantastiskt sätt att sticka ut. Det skriver affärsledarna Jack Zenger och Joseph Folkman i Harvard Business Review.

Var noga med detaljerna
Även tillsynes små tekniska fel kan snabbt eskalera till att påverka väldigt många. En anställd som man kan lita på kommer upptäcka och åtgärda småfel på detaljnivå kommer sticka ut som särskild värdefull, skriver vd:n för mediebolaget Hootsuite Ryan Holmes i ett Linkedin-inlägg.

Säg tack när du får feedback, bra som dålig
Visa din tacksamhet när du får feedback från chefen, bra som dålig – det kommer ge en positiv effekt på hur din chef uppfattar dig, enligt en studie från University of Southern California.

Dela med dig av dina åsikter
Delta i samtal och dela med dig av dina åsikter och idéer – annars är det svårt för chefen att få en bild av dig som anställd, och vad du tillför i organisationen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST