Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Nu blir det äntligen billigare att köpa Tesla i Sverige

Regeringen satsar miljarder: nu blir det billigare att köpa elbil i Sverige.

Regeringen tillför 5 miljarder kronor i miljösatsningar i budgeten för 2018 - och det ska bland annat bli billigare att köpa elbilar i Sverige.

Det sade klimat- och vice statsminister Isabella Lövin och biträdande finansminister Per Bolund vid en pressträff på måndagen.

Enligt de två ministrarna handlar det om nya pengar, som kommer att utökas under 2019 och 2020, och det gäller investeringar för omställning i hela Sverige, skapa ett fossilfritt Sverige, rent hav och miljö och internationellt ledarskap.

"Klimatförändringarna är här och de är nu", sade Isabella Lövin och tillade att det ska vara "enkelt, billigt och roligt" att bidra till i klimatomställningen.

Per Bolund preciserade senare att av satsningarna på 5 miljarder kronor har 2,8 miljarder kronor inte tidigare kommunicerats.

"Men allt är nytt i budgeten", sade han.

Av pengarna ska bland annat 1,4 miljarder kronor gå till omställning i hela landet, 1,2 miljarder kronor till ett fossilfritt Sverige och 1,1 miljarder miljoner kronor till en satsning på renare hav och skydd av värdefull skog.

Isabella Lövin lyfte också fram att industrin måste "vara med på tåget" och att ett nytt tekniksprång behövs. Regeringen satsat därför 300 miljoner kronor för att stödja framtagandet av nya teknologier inom exempelvis stål-, massa- och kemiindustrin.

BILLIGARE ELBILAR
Regeringen vill också göra det lättare att byta till elbil, verka för fler laddställen, aviserar ett helt nytt "ladda-hemma-stöd" och höjer bonusen för de mest miljövänliga bilarna till 60 000 kronor.

Vidare föreslås en helt ny elfordonspremie, för bland annat elcyklar och elmopeder, till en kostnad på 350 miljoner kronor.

"Detta skulle göra att fler kommer att kunna välja bort bilen i stadsmiljöer och vi tror att detta kan bidra till att hitta nya mönster", sade Per Bolund.

Enligt regeringen innebär satsningarna en höjning med 109 procent inom utgiftsområde 20 (allmän miljö- och naturvård) jämfört med 2014.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST