Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Musk: AI kommer sätta igång tredje världskriget

Putin säger att den som blir ledare på AI kommer "härska över världen" - och Musk ser ett tredje världskrig komma.

"Artificiell intelligens är framtiden, inte bara för Ryssland, men för hela mänskligheten. Det kommer med enorma möjligheter men också hot som är svåra att förutsäga... den som blir ledare inom detta område kommer att härska över världen".

Det säger Vladimir Putin i ett samtal med studenter nyligen, rapporterar Russia Today vilket återges av The Verge.

Idag är det USA och Kina som leder satsningen inom artificiell intelligens. Teknikens potentiella uppkoppling till vapen är något som båda länderna tittar på, särskilt i fallet med drönare. I Vladimir Putins framtida krigsscenario är det just drönare som är det primära verktyget.

”När en parts drönare är förstörd av den andras drönare så kommer den inte att ha något annat val än att ge upp”, sade den ryska presidenten.

Men på grund av de stora riskerna som AI-tekniken kan medföra i krigssammanhang sade Vladimir Putin att en delning av den på global basis är det mest föredragna alternativet.

”Om vi blir ledande inom detta område kommer vi att dela med oss kunskapen med hela världen på samma sätt som vi delar vår kärnteknik idag”, sade han.

Tesla-grundaren Elon Musk och andra IT-chefer har nyligen skickat in en förfrågan till FN om att förbjuda utveckling av AI-vapen. De befarar att framväxten av den sortens vapen kan ha lika katastrofala följder för mänskligheten som utvecklingen av krutet och kärnvapen.

Som en kommentar till artikeln från The Verge skriver Elon Musk på Twitter: "Det börjar..." och följer upp med att han ser att konkurrensen om överlägsenhet inom AI på nationell nivå kan bli en trolig orsak till ett tredje världskrig.

Grundare till 116 företag verksamma inom artificiell intelligens och robotik uppmanar i ett öppet brev FN att förbjuda autonoma vapen. Bland de som gett sin underskrift är Teslas och SpaceX grundare Elon Musk.

Enligt personerna bakom brevet finns det en risk för att utvecklingen av den sortens vapen, också kallade för mördarrobotar, leder till en tredje revolution inom krigsföring. Den bedöms ha potential att vara jämlik krutet och kärnvapen i sin förstörelse.

”När den väl framtagits kommer den att tillåta väpnad konflikt att bekämpas på en större skala än någonsin tidigare och med en hastighet snabbare än vad människor kan förstå”.

Undertecknarna hänvisade också till att vapnen riskerar att bli föremål för användning av terrorister och despoter mot oskyldiga människor.

USA, Kina, Ryssland och Israel är idag några av de länder som håller på att utveckla autonoma vapen, enligt nyhetssajten The Verge.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.