Fotograf: Maja Suslin/TT

Fexeus: ”De socialt kompetenta har ett försprång i livet”

De socialt kompetenta har ett försprång i livet, men det är en förmåga du kan lära dig säger Henrik Fexeus, aktuell med nya boken Fingertoppskänsla.

Går det att lära sig ”fingertoppskänsla” för att hantera andra? Eller har de socialt kompetenta ett försprång?
”De socialt kompetenta har mycket riktigt ett försprång. Vissa verkar vara mer kompetenta än andra redan från födseln. Men det fina är att det är en förmåga som går att lära sig. Jag har själv gjort det. Det är inte heller en förmåga man bara lär sig en gång, utan något som kräver kontinuerlig träning för att inte försvinna. Tyvärr är det just den träningen som vi har börjat tappa.”

Vilka är de viktigaste sakerna man bör förstå om människans ego och psykologi, för att bli en bra ledare som driver igenom förändring i andra?
”Det är en gammal sanning att man inte kan ändra någon, de måste ändra sig själva. Men för att det ska ske måste skapa en motivation i dem till att vilja detta. Paradoxalt nog är just vår önskan om förändring något som kan förhindra att den sker. Motiverande personer måste nämligen få känna att det är deras val, att de hade kunnat välja att inte göra det.”

”En bra ledare har också en välutvecklad empatisk förmåga och kan förstå var andra befinner sig mentalt. För det är få människor som upplever att de är de själva som är problemet. De flesta ser sig snarare som rationella och intelligenta. ”

”För att kunna leda mot förändring behöver man därför både förstå hur andra ser på situationen och bekräfta det. Denna förståelse, i kombination med att förslaget går att tacka nej till, skapar enligt forskning maximal möjlighet till förändring.”

Hur ska jag kommunicera för att få andra att lita på mig?
”Det finns massor med saker att tänka på. Till att börja med behöver du vara konsekvent i ditt kroppsspråk och ditt talade språk. När kroppsspråket inte stöder orden (som hos en person som skriker att man ska lugna ner sig) tappar vi i trovärdighet."

HENRIK FEXEUS

Henrik Fexeus har under de senast tio åren lärt oss hur vi kan använda kroppsspråk, psykologiska tekniker och ordlös kommunikation för att göra oss förstådda, skapa relationer och påverka andra. Nu delar han med sig av konkreta verktyg och övningar för stärkt social kompetens – i boken Fingertoppskänsla som utkommer 5 september (Bokförlaget Forum).

"Ditt kroppsspråk behöver vara öppet, det vill säga att du inte döljer dig genom att hålla saker framför kroppen, och du behöver se till att du har ordentligt med luft i lungorna. Det kan låta larvigt, men en fylld bröstkorg hindrar dig från att säcka ihop och ger dig en hållning direkt associerad med trovärdighet och förtroende."

"Du bör även visa att du har en empatisk förståelse för andras värderingar och uppfattningar, och bekräfta dessa. Att inleda en mening med orden ”du kan ha en poäng” kan göra underverk."

"Slutligen – en person som gör det hon säger att hon ska göra är någon vi litar på. Ibland är det inte svårare än så."

Vad är det för beteenden som gör att andra slutar lyssna?
”Den främsta orsaken till att andra slutar lyssna är om du ger en känsla av att DU inte lyssnar på DEM. Det räcker med små saker för att detta ska ske."

"Om du tittar över deras axel istället för i ögonen, riktar dina fötter utåt för att omedvetet visa att du är på väg därifrån, omedelbart börjar prata efter den andra personen (vilket indikerar att du inte processat informationen du fått), pillar på saker, eller om du refererar tillbaka allting du hör till dig själv."

"Då visar du att du inte ger den andra personen den uppmärksamhet som de förväntar sig. Varpå de inte blir särskilt intresserade av ett fortsatt samtal."


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

SENASTE VA