Ekonomen: Nu åker bostadsmarknaden på en kalldusch – som kan förvandla allt till en mardröm

Marknaden har vänt, och nu kommer kallduschen.

Den glödheta bostadsmarknaden står inför en kalldusch; det svämmar över av nybyggen – samtidigt som priserna planar ut och antalet osålda bostäder ökar. Detta är särskilt tydligt i områden där har byggts mycket, som Stockholm och Örebro, skriver TT.

Och det kan förvandla allt till en mardröm, menar Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.

Nu när marknaden vänder är det räntorna som avgör – om de sjunker blir det en kraftig korrigering av priserna som följd, vilket kommer slå hårt mot svensk ekonomi och utsatta hushåll.

Men vi är inte där än.

”Jag tror inte vi får se någon dramatik i räntorna och jag tror att inflationstrycket kommer fortsätta vara lågt. Men om det är något man kan räkna med så är det att det kommer överraskningar. Det osannolika händer” säger Tor Borg, och förklarar att en internationell finanskris vore ett exempel på en sådan händelse.

Staffan Tell, talesperson för Hemnet, bekräftar att marknaden har vänt och att det nu är köparnas marknad, mycket på grund av byggboomen.

”Det ska ju påbörjas 72 000 bostäder i år och 74 000 nästa år. Det påverkar också intresset för det befintliga beståndet.”


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

SENASTE VA