De drar in en miljon i månaden på sin podd – här avslöjar Alex och Sigge framgångsreceptet

Alex och Sigge berättar för VA om varför de är så framgångsrika, vad de bränner sina pengar på - samt om nya boken de fått ett gigantiskt förskott för att skriva tillsammans.

Podd-kungarna Alex och Sigges vägar korsades första gången 2007. Det räckte med en kvällsdiskussion för att inse att båda delade en syn på barndomen som ett förtrollat, men svunnet land.

"Det var som att hitta sin bror", säger Sigge Eklund.

Men det var inte bara i diskussioner om barndomen som Alex och Sigge fann varandra, utan det gällde också relationen med papporna.

"I Alex fall var ju hans pappa död, medan jag hade förlorat kontakten med min. Vi hade också pappor som levt ett liv i offentligheten även om det kanske i skedde i skuggan av stora män som finansminister Kjell-Olof Feldt i min pappa Klas fall och tv-stjärnan Lennart Hyland när det gällde Alex pappa Allan."

Uppväxten i förorten och hemmet som präglades av socialdemokratiska värderingar visade sig vara ytterligare en gemensam nämnare.

Trots att de, redan vid första mötet, bestämde sig för att göra något tillsammans dröjde det till 2012 innan "Alex och Sigges podcast" blev ett faktum.

Podcasten har idag cirka 800 000 lyssnare och drog in mer än 10 miljoner kronor under förra året. Och med den som draghjälp har duon kunnat sälja allt från vinet "Complicity" till utsålda Cirkus-föreställningen "Meningen med livet".

Bokslutet för Alex Schulman AB visar att omsättningen och finansnettot gått från 4,9 miljoner kronor och en vinst på dryga miljonen 2015, till 7,6 miljoner kronor och drygt 1,2 miljoner kronor i vinst förra året. Det är såklart bara toppen av ett isberg.

Även om miljonerna vräker ned över poddstjärnorna är Alex Schulman, olikt en rad andra kändisar, ointresserad av att investera i bolag. Han berättar också att han bränner i stort sett allt som trillar in på resor och sommarhuset på Gotland.

"Jag betalar oerhörda pengar för hotell på semester. En vacker utsikt och hav ger mig fokus. Då vill jag dit och se det."

Även Sigge lägger en del pengar på resor, oftast till USA. Dels för att kunna utforska fler delstater, dels för att besöka sin välkände bror – stjärnmäklaren Fredrik Eklund, som bor i en lyxvilla i Connecticut.

Framgångarna med podden tror duon beror på den dynamik som skapas i det att Alex och Sigge fortfarande är som gåtor för varandra.

"Vi blir aldrig riktigt kloka på varandra", säger Alex Schulman.

Den gåtfullheten har de även tagit fasta på i nya boken "Rum".

"I nya boken beskriver vi alltifrån lustfyllda till helt absurda platser i våra liv", säger Sigge Eklund.

"Rum" är en uppföljare till deras förra bok "Tid" som blev årets mest sålda biografi år 2015 och fick ett rekordstort förskott på 1,4 miljoner kronor. Den nya boken väntas bli samma succé. Duon menar att det tycks ha uppstått en kult kring podden som driver bokförsäljningen.

Men podden är dock inte den enda anledningen till framgångarna, enligt Alex Schulman.

"Vi har båda ägnat våra liv åt att skriva. Förr eller senare blir man bra på det."

Han tycker att boken som form har en fördel i det att man dyka ned betydligt djupare i frågor än vad som hinns med i podden.

Duon, som ofta delar av sitt liv i podden och sociala medier menar att det finns något positivt i det.

"Podden fungerar ungefär som vår parterapeut", säger Sigge Eklund och menar att skrivandet av den nya boken och kartläggningen av "platserna" också fungerat som en slags terapeutisk resa.

"Jag har faktiskt större respekt för människor som vågar offra lite av sig själv genom att skriva självbiografiskt än någon som skriver påhittade böcker. Jag tycker även att bloggare inte ska behöva ursäkta sig för att använda sitt material i böcker."

Även om Sigge Eklund delar uppfattningen att det krävs rejält mod för att våga öppna sig om sitt privatliv vill han ändå poängtera att han också hyser den allra största respekt för människor som skriver fiktion. Av naturliga skäl är duon betydligt mindre imponerad av biografier som utger sig för att vara det, men inte är det.

På frågan om det inte blir påfrestande att skriva böcker tillsammans får jag veta att man skriver på varsitt håll och sedan lyssnar på varandra intensivt för att sätta ned foten.

Jag kan ofta slås av att Alex och Sigge har mjuka röster som lätt övergår till något sorgligt och frågar när de känner sig som mest lyckliga.

Sigge Eklund menar att hans ständiga grubblande kan ge ungefär samma lyckokänslor som när han umgås med sina barn eller läser böcker i badkaret.

"Som följetong betraktat tror jag ändå att lyssnarna har känt att vi har blivit lite mer lyckliga", säger Sigge Eklund.

Vad hoppas ni uppnå med nya boken egentligen?
"Det är ingen idé att hoppas eftersom det ändå aldrig blir som man har tänkt sig, men de som tycker om att följa oss blir säkert förtjusta. Jag är däremot för gammal för att ha kvar några illusioner om världsherravälde", säger Alex Schulman.


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

SENASTE VA