Fotograf: Evan Vucci

Sverige fick just en underlig varning från Trump

Sverige fick just en varning från USA.

Sverige har blivit varnade av president Trump och hans regering.

Amerikanske försvarsministern James Mattis har skickat ett brev till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist som rör svenska regerings avsikt att skriva under FN-konventionen om avveckling av världens kärnvapen. Sverige är ett av de 122 länder som är för en total avveckling av världens kärnvapen – medan USA och alla andra kärnvapenstater bojkottade hela processen. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Men Sverige har också en avsiktsförklaring, så kallad Statement of Intent, om utökat militärt samarbete med USA sedan ett år tillbaka.

Nu varnar alltså Trumps försvarsminister för att det samarbetet kan hotas om Sveriges regering skriver på konventionen som ska förbjuda alla kärnvapen – och att det skulle påverkar försvarssamarbete i fredstid samt möjligheter till militärt stöd från USA i ett krigsläge.

Det är en något underlig varning då USA på diplomatisk nivå inte lägger sig i den svenska regeringens beslutsfattande, men brevet från Mattis tycks samtidigt vara ett försök att påverka Sveriges inställning i kärnvapenfrågan.

”Regeringens inställning till dessa vapen är sedan länge väl känd”, har utrikesminister Margot Wallström tidigare sagt till SvD.

Under Trump har USA:s inställning att avskräcka utrikespolitiska hot med hjälp av kärnvapen om något förstärkts – presidenten har under sina första månader i Vita huset redan hotat använda kärnvapen mot både IS och Nordkorea. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST