Fotograf: Jonatan Olsson/Futurniture, IKEA Press

På fredag gör IKEA något de aldrig gjort förut – och konkurrenterna är livrädda

Nu på fredag öppnar IKEA första butiken i Stockholms innerstad.

Regeringsgatan 65, i Moodkvarteret, Stockholm.

Där öppnar Ikea sin första butik någonsin i Stockholms innerstad på fredag – en popup-butik för kök på 365 kvadratmeter. Det rapporterar Lokalnytt.

Butiken håller i ett första skede öppet fram till februari 2018.

”Vi vill vara på platser där människor rör sig och här i Mood-kvarteret kan kunderna enkelt nå oss samtidigt som vi lär oss mer om hur människor vill möta Ikea på ett nytt sätt” säger landschef på Ikea Sverige, Håkan Svedman.

Han säger att den här butiken möter en efterfrågan som de vet finns hos stockholmarna.

I butiken kommer kunder att kunna planera och köpa kök med hemleverans och montering, samt även beställa tjänster som mätservice och installationsservice.

”Affärsområdet Kök är en viktig del av Ikeas totala försäljning. Efterfrågan är stor och med den här butiken hoppas vi på en ännu smidigare köpprocess. Nu prövar vi detta under ett halvår, sen får vi se”, säger butikschefen Karima Kinana till SvD Näringsliv.

Ballingslöv och Electrolux har butiker alldeles i närheten, och får nu plötsligt tuff konkurrens när IKEA tar sina lägre priser och erbjuder dem mer tillgängligt än någonsin förut.

”Det finns en minskad acceptans för shopping som slösar med kundernas tid. Ju mer research man kan göra på nätet och ju mer effektivare handeln blir, desto mindre blir acceptansen för shopping som tar för mycket tid”, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research, till SvD.

Så här kommer det se ut, enligt en skissbild på interiören:
"Jag tror att andra kökskonkurrenter bävar lite nu. Nu tar Ikea ett kliv närmare sina dyrare konkurrenter och erbjuder mer kvalitativ tillgänglig service. Något som exempelvis Ballingslöv och Electrolux Home har haft som konkurrensfördel", säger Emma Hernell


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST