ANNONS
Camilla Sandberg, vd för Miris Holding.

Miris – fortsatt stabila efter ett starkt första kvartal 2017

Miris Holding fokuserar på analys av bröstmjölk med sitt patentskyddade mid-IR-instrument. Nu satsar bolaget på att lägga under sig en miljardmarknad.

”Vi har stramat upp verksamheten tack vare stort fokus på kvalitet och kundbehov. Valideringsarbetet från 2016 är klart och avslutat.  Det ger en positiv effekt, dels genom en ökad kundkännedom men även genom att försäljningsavdelningen nu kan fokusera på försäljning och inte validering”, säger Camilla Sandberg, vd för Miris Holding.

Miris Holding utvecklar, tillverkar och säljer instrument för analys av mjölk. Den patenterade analysmetoden var först utvecklad för mejerimjölk, men huvudfokus är nu marknaden för analys av humanmjölk. Särskilt viktigt är det att analysera och bedöma näringsvärdet i bröstmjölk till för tidigt födda barn. Kompositionen av bröstmjölken är avgörande för att säkerställa bästa möjlighet för växt och förhindra senskador.

Bolaget är idag ensamma om att erbjuda en mid-IR-lösning för analys av bröstmjölk. Metoden ger enkelt och snabbt säkra data och bygger på infraröd teknologi för att mäta makronutrienter i mjölk, alltså kolhydrater, fett och protein – grundpelarna i den mat vi äter.

Fakta – Miris Holding

Miris Holding finns i Uppsala med 17 anställda, som arbetar med utveckling, kalibrering och QC av instrumenten samt försäljning, medan tillverkning av instrument sker hos extern partner. Läs mer på www.miris.se

”Mätmetoden innebär att läkarna kan utvärdera näringsinnehållet i mjölken och därefter individuellt anpassa nutrition till dessa barn. Det kan till exempel handla om att tillsätta extra protein, då donerad mjölk sällan innehåller de nivåer av protein som behövs för att för tidigt födda barn ska utvecklas på bästa sätt”, säger Camilla Sandberg.

Alternativet till Miris metod är personalintensiva och tidsödande kemiska analysmetoder, som på grund av sin komplexitet sällan används på sjukhusen. Miris Holdings analysinstrument finns idag på 95 procent av de svenska neonatalavdelningarna. Företaget säljer också mycket i Europa, Sydamerika och Asien. De har även börjat etablera sig i östra Europa.

Miris Holding är noterat på Aktietorget. Förra året omsatte företaget 7 miljoner kronor. Under första kvartalet i år uppgick nettoomsättningen till drygt 4,4 miljoner kronor.

”Vi startade 2017 med ett riktigt bra Q1. Försäljningen ökade med mer än 60 procent jämfört med Q1 2016. Här har bland annat distributionsavtalet med ByMed i Kina varit av stor betydelse. Miris försäljningscykel är lång – minimum sex till nio månader. Vad vi utvecklar inom försäljningsorganisationen nu kommer vi förhoppningsvis att se effekter av i slutet av året”, säger Camilla Sandberg och tillägger;

”Nu arbetar vi också intensivt med FDA-ansökan för att få vår produkt godkänd och möjlig att sälja till kliniker i USA. Inom forskningsområdet är vi redan inne i USA. FDA (Food & Drug Administration) vill ha svar på en del unika frågor eftersom det inte finns någon liknande applikation på marknaden”.

 Källa: Investeringstipset


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.