Turistfavoriten gjorde just något drastiskt för miljön som inget land gjort förut – och en hel industri tvingas tänka om

Ett drastiskt drag för miljön från det lilla landet som seglat upp som en ny turistfavorit.

Costa Rica blir det första landet i världen som förbjuder engångsförpackningar av plast.

Förbudet som bland annat innefattar förpackningar, flaskor och bestick tillverkade av plast kommer att gälla från och med 2021.  

Fram till dess kommer man att engagera hela samhället i kampen mot plasten samtidigt som man investerar i projekt som syftar till att ta fram alternativ. Det rapporterar The Costa Rica News.

Plastförbudet kan bli ett viktigt sätt att skydda Landet växer starkt i popularitet som turistmål. Det är det mest besökta landet i Centralamerika med 2,9 miljoner utländska turister förra året – en ökning på 10 procent jämfört med året innan.

Förra året klubbade Frankrike igenom en liknande, om än inte lika omfattande lag, som från och med 2020 förbjuder all försäljning av bestick, muggar och tallrikar av plast. Istället kommer dessa behöva ersättas med produkter gjorda av biologiskt nedbrytbara material. Sedan juli 2016 är det redan förbjudet med plastpåsar i affärer.

Förbud mot engångsförpackningar av plast hyllas av de flesta förutom industrin som tvingas tänka när förbudet träder i kraft.

"Vi uppmanar EU att göra det rätta, och vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike, då de bryter mot EU-lagstiftning", sade Eamonn Bates, generalsekreterare för den Bryssel-baserade organisationen Pack2Go Europe, som representerar europeiska förpackningstillverkare, som kommentar till Franrkrikes förbud.

Under de senaste decennierna har Costa Rica tagit flera viktiga hållbarhetsinitiativ och satsat stort på ekologisk turism. Man har också återplanterat skog, något som gjort att skogsområdena ökat från 26 procent av landet 1984 till 52 procent 2017.

Läs fler artiklar om hållbarhet på Aktuell Hållbarhet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST