ANNONS

Sparekonomens tips när börsen skakar

Det har varit en kylslagen sommar – även för svenska aktiesparare.

Stockholmsbörsen är en av världens sämsta börser sedan halvårsskiftet. Trots en urstark svensk ekonomi och återhämtning i resten av världen har OMX-index tappat i princip hela årets uppgång.

Därför backar börsen

Det finns två viktiga anledningar till det karga börsklimatet, skriver Skandia i Marknadsbrevet för september. En är skyhögt ställda förväntningar på storbolagens rapporter, där allt annat än en överträffad prognos i sommar straffats med kursnedgång.

Sparekonomens tips i korthet

1. Öka inte exponeringen mot aktier.  

2. Att spara i Sverige kan vara ett sätt att skydda sig mot valutakursförändringar.

3.   Se över balansen i portföljen. Att vikta om mellan olika marknader kan vara en god idé.

4. Man bör fortfarande äga aktier - alternativen ger noll avkastning.  

5. Ta kontakt med en rådgivare om du känner dig osäker.

”Den andra anledningen är den valutaförstärkning som skett under sommaren. Svenska kronan har stärkts kraftigt, framför allt mot dollarn. Det sätter press på marginalen för många börstunga exportbolag som producerar sina varor inom Sverige men säljer främst till utlandet”, säger Maria Landeborn.

Hur kan man skydda sig mot valutasvängningar?

”Att placera i svenska fonder och aktier kan ses som ett sätt att skydda sig mot en starkare krona, men då bör man undvika de bolag som drabbas hårdast när valutan stiger. Ett alternativ är att istället titta efter bolag som gynnas av en stark krona. Dit hör klädbolag som H&M, som köper i (billig) dollar och säljer i bland annat euro och kronor”

Vill du spara tryggt och enkelt - med en återbäringsränta som just nu är sju procent?

Du pratar i marknadsbrevet om "skräckindex" vad är det?

”Under försommaren rapporterades det frekvent om att VIX-index, som ofta populärt kallas ”skräckindex” eller ”riskindex”, var rekordlågt. Historiskt har det vid ett par enstaka tillfällen hänt att extremlåga värden på VIX-index har föregått en börskrasch – men att det skulle finnas ett tydligt samband är en myt”, säger Maria Landeborn.

Hon fortsätter:

”Det man dock kan konstatera är att börsen även i en lång uppåtgående trend då och då rekylerar ner. Det som däremot är anmärkningsvärt är att marknaden prisar risken som ytterst låg samtidigt som bolagsvärderingarna är mycket höga. Börsen har stigit i snart nio år och centralbankerna står i begrepp att påbörja en nedtrappning av historiens största penningpolitiska experiment.”

Givet rådande börsläge: hur kan man tänka som sparare?

”Vi tycker fortfarande att man ska äga aktier. Alternativet är placeringar som inte ger någon avkastning alls. Men det kanske inte är ett bra läge att just nu öka exponeringen mot aktier. Räntefonder bör fortsatt vara en del av portföljen, som en stötdämpare i det fall börsen vänder ned. Att vikta om mellan olika marknader kan också vara en god idé. USA ser just nu dyrt ut medan potentialen kan tyckas högre i Europa och på tillväxtmarknaderna, framför allt i Asien”, berättar Maria Landeborn. 

 

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST