Det här är världens 10 bästa flygbolag 2017 – enligt resenärer

Det här är de 10 bästa flygbolagen just nu, enligt resenärerna själva.

När Skyntax rankar de bästa flygbolagen just nu är det resenärerna själva som får välja. Listan baseras på omdönen från resenärer över hela världen, skriver SvD Näringsliv.

Det här världens 10 bästa flygbolag 2017.

1. Qatar Ariways
Qatar Airways, som har funnit sedan 1993, toppar listan. De har tidigare fått beröm för sin punktlighet och utsågs till fjärde bäst på att hålla tiderna enligt en sammanställning som gjordes i vintras. Idag har de 180 passagerarplan och 20 fraktplan. Flygbolagets hemmabas är Doha, Qatar.

2. Singapore Airlines
Singapore Airlines knappar in på en andraplats. De ingår i Star Alliance och var först i världen med bjässen Airbus A380 år 2007. Flygbolagets trafik utgår från hemmabasen Singapore Changi Airport med sina 110 plan och är statsägt genom Temasek Holdings.

3. ANA All Nippon Airways
Bolagets slogan är "Inspiration of Japan" och är Japans största flygbolag. De grundades 1952 och har idag 219 plan med trafik som till stor del utgår från Tokyo och Osaka. All Nippon Airways är medlem i Star Alliance sedan 1999.

4. Emirates
Emirates kunde stoltsera med en förstaplats förra året men har nu blivit ordentligt nedskuffad från pallplatserna. Hemmabasen är Dubai i Förenade Arabemiraten med startår 1985. Emirates är statligt ägt genom fonden Investment Corporation of Dubai. Flygbolagets logga syns tydligt på fotbollsklubben Arsenals tröjor, som de sponsrar.

5. Cathay Pacific Airways
Cathay grundades 1947 av den amerikanska piloten Roy Farrell och den australiensiska piloten Sydney de Kantzow. Båda flög rutten "The Hump" över Himalaya under andra världskriget. Cathay Pacific har även varit med och grundat till nätverket Oneworld där bland andra Finnair ingår. Bolaget har drygt 140 plan för passagerare och frakt och utgår från hemmaflygplatsen Hong Kong International Airport.

6. EVA Air
EVA Air grundades 1989 och är Taiwans största flygbolag efter China Airlines. De har en samling av 75 plan som består av ungefär lika många Boeings som Airbus. EVA är en Star Alliance medlem sedan 2013.

7. Lufthansa
Tyska Lufthansa är, med sina dotterbolag, störst i Europa. Bolaget har en flotta med över 270 plan.
De rapporterade en kraftig vinstökning i början av augusti för andra kvartalet 2017. Resultatet efter skatt var 740 miljoner euro – en uppgång med 70 procent från samma period ett år tidigare. Lufthansa var med och grundade Star Alliance 1997 med andra SAS.

8. Etihad Airways
Etihad började flyga först 2003 men är trots sin unga ålder det näst största flygbolaget i Förenade Arabemiraten. De har än så länge 113 plan. Air Berlin, Alitalia, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways, och Niki ingår i flygbolagets nätverk Etihad Airways Partners.

9. Hainan Airlines
Kinesiska Hainan Airlines är ett privatägt bolag till skillnad från de tre statliga Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines. Flottan består av över 180 plan med och har beställningar på ytterligare 75.

10. Garuda Indonesia
Garuda Indonesia grundades 1947 och består nu av drygt 140 plan. En av recensenterna, svenska Jacob Molin, som gjort över 1200 flygningar på 15 år har gett bolagets lounge i Jakarta toppbetyg.

"Den som reser första klass hämtas med limousine från centrala Jakarta och tas vid flygplatsens personalentré emot av en personlig assistent som sedan tar en vidare till loungen och hjälper till med allt kring avresan", säger resenären

Skryntax (som har tagit fram listan) har specialiserat på undersökningar och mätningar i flygbranschen. Listan baseras på omdömen från resenärer världen över.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST