Fotograf: Pablo Martinez Monsivais

Nu har Trump gjort exakt det han kritiserade Obama för – fast ännu värre

”Varför flyger du om du sitter i Vita Huset och har så mycket jobb att göra? Varför åker du bort så ofta? Man skulle tro att du hellre vill jobba, jobba, jobba”.

Det sade Donald Trump under valrörelsen som en kritik mot dåvarande presidenten Barack Obama.

Men 11 av sammanlagt 28 helger under sin tid som president hittills har Trump åkt till sin egen fastighet och golfklubb Mar-a-Lago. Dessa resor har sammanlagt kostat de amerikanska skattebetalarna 29 miljoner dollar, uppger sajten Is Trump At Mar-a-Lago?

Och nu har Trumps resande redan använt upp hela årets budget för att beskydda presidenten och hans familj.

Secret Service, myndigheten som bland annat har i uppgift att skydda presidenten och dennes familj, har inte längre råd att betala de hundratals agenter som behövs för att skydda president Donald Trump och hans stora familj och hans många bostäder, enligt USA Today.

Secret Service-chefen Randolph Alles sade i en intervju med USA Today att mer än 1 000 agenter redan har nått taket för lön och övertidsersättning som skulle räcka för hela året, till stor del på grund av presidentens många resor.

"Presidenten har en stor familj, och vårt ansvar är reglerat i lag… jag kan inte ändra det, jag har inget spelrum", sade han.

Myndigheten har stått under stort tryck sedan valrörelsen, ett tryck som inte lättade när presidenten tillträdde då han själv tillbringat så gott som varje helg vid sina fastigheter i Florida, New Jersey och Virginia. Även presidentens barns affärsresor och semestrar har bidragit till arbetsbelastningen.

Randolph Alles har inlett diskussioner med kongressledamöter för att höja taket för löner och övertidsersättning från 160 000 dollar per år till 187 000 dollar. Men även om ett sådant förslag skulle genomföras skulle omkring 130 seniora agenter inte få full ersättning för hundratals redan arbetade timmar.

"Jag ser inte att något ändras i närtid", sade Randolph Alles.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant