Så mycket måste du tjäna för att bo i Stockholm

Har du råd att bo i centrala Stockholm? Det här säger ekonomen att du behöver tjäna.

Idag kostar en bostadsrätt i Stockholms innerstad cirka 94 000 kronor per kvadratmeter i snitt.

Bolånetaket innebär att du måste ha en kontantinsats på 15 procent, och flera banker – bland annat SEB och Swedbank – låter dig bara låna ett belopp på ett visst antal gånger din årslön. Dessutom ställer amorteringskravet större press på låntagarens ekonomi.

”I
vårt fall går det taket vid fem gånger årsinkomsten” säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till Dinapengar.se.

Om du köper en etta
på 35 kvadratmeter i centrala Stockholm för cirka 3 490 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 99 761 kronor – då kan du låna upp till 2 966 500 kronor, med en kontantinsats på 15 procent. För att kunna låna så mycket på SEB eller Swedbank behöver du tjäna minst 49 000 kronor per månad, skriver Dinapengar.se.

Om du köper en tvåa på 55 kvadratmeter med ett snittpris på 86 441 kronor per kvadratmeter behöver du och ditt hushåll tjäna sammanlagt 67 000 kronor per månad. För en trea på 70 kvadratmeter till ett snittpris på 80 916 kronor per kvadratmeter behöver ditt hushåll tjäna 80 000 kronor per månad.

”Många människor stängs ute från bostadsmarknaden, i synnerhet från de attraktiva områdena” säger Jens Magnusson.

Och det lär bara bli änny dyrare.

Svenska mäklare spår att priset per kvadratmeter i innerstaden kommer öka till 114 000 kronor om fem år – i snitt 4,8 procent per år. Det visar undersökningen SBAB:s Mäklarbarometer, skriver SvD.Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant